İşte Rusya-Ukrayna savaşında 28. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savaş putin zelenski

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 28. güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Mariupol kentinin “durmadan bombalandığını” belirtti ve Rus güçlerinin şehrin 20 kilometre dışında bir insani konvoya el koyduklarını belirtti.

Zelenski’nin bu perşembe günü NATO liderler zirvesinde konuşacağı açıklandı.

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, 24 Şubat’ta Rus işgalinin başlamasından bu yana 10 hastanenin tamamen yok edildiğini bildirdi.

İşte işgalde 28. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.20

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ülkesinin “Rusya bağlantılı siyasetçi ve oligarkları” hedef alan yeni yaptırım paketini Perşembe günü duyuracağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden NATO zirvesi için Brüksel’e giderken gazetecilere açıklama yapan Sullivan, G7 liderlerinin de ayrıca Perşembe günü yaptırımların uygulanması konusunda işbirliğini benimseyeceklerini ve bir bildiri yayımlamayı planladıklarını söyledi.

Sullivan Avrupa’nın enerji sorunu hakkında ise Cuma günü bir açıklama yapılacağını kaydetti.

GÜNCELLEME 22.35

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Rusya ile barış görüşmelerinde yardımcı olabileceğini düşünerek Rus oligark Roman Abramoviç’e yönelik ABD yaptırımlarının ertelenmesini talep ettiği öne sürüldü.

Wall Street Journal’ın haberine göre bu ayın başında ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri Abramoviç’e yönelik yaptırımları da içeren bir tasarı hazırladı.

Sözkonusu yaptırımların İngiltere ve AB’nin Abramoviç’e yönelik yaptırımlarıyla ardışık olarak duyurulması planlanıyordu ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ABD Hazine Bakanlığı’na yaptırımı ertelemesini söyledi.

Gazetenin haberine göre bunun nedeni Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde ondan Abramoviç’e yaptırımı ertelemesini istemesiydi.

GÜNCELLEME 21.20

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bugün yaptığı açıklamada Washington’un Ukrayna’daki Rus güçlerinin “savaş suçları” işlediği sonucuna ulaştığını söyledi.

Açıklama daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “savaş suçlusu” diyen ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi’ne katılımı öncesinde yapıldı.

Blinken açıklamasında “Halihazırda erişilebilir bilgilere dayanarak ABD hükümeti Ukrayna’da Rus güçlerinin üyelerinin savaş suçları işlediklerini değerlendiriyor” dedi.

GÜNCELLEME 20.25

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğini ve bu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek savaşın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME 19.57

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, iç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ihracatına kota getirmek istediklerini söyledi.

GÜNCELLEME 19.48

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ittifak üyesi ülke liderlerinin NATO’nun Doğu Avrupa’daki askeri varlığını arttırmaya karar vermesini beklediğini söyledi. Reuters’ın haberine göre Baltık Denizi’nden Karadeniz’e ittifakın doğu sınırında 40 bine yakın askerle varlığını keskin biçimde artıran NATO dört ülkeye yeni muharebe gücü konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bu ülkeler Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya…

GÜNCELLEME 19.27

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride “Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alındı. Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Türkiye’nin, Karadeniz’de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtildi.” denildi.

GÜNCELLEME 19.12

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşmede Ukrayna’daki durum ele alındı, Bennett “bir dizi yabancı devlet lideriyle temaslarını göz önüne alarak Ukrayna’daki duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı, Rus ve Ukrayna heyetleri arasında devam eden müzakere sürecine ilişkin bazı görüşlerini ifade etti”.

Putin ayrıca bugün Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile de bir telefon görüşmesi yaptı.

GÜNCELLEME 18.30

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı ve yaptırımların ardından Rus ekonomisindeki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuştu.

Bloomberg’in aktardığına göre ülkedeki ayçiçek yağı stoklarıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirten Patruşev, “İç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ve küspe ihracatına kota getirmek istiyoruz. İlgili teklifi Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığına sunduk.” dedi.

Rusya hükümeti, 15 Mart’ta aldığı kararla, beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliği’ne ise tahıl ihracatını geçici olarak yasaklama kararı almıştı.

GÜNCELLEME 17.50

AFP’nin haberine göre NATO müttefikleri “nükleer ve kimyasal tehditlere karşı” Ukrayna’ya “ilave desteği” kabul etmeyi görüşecek.

GÜNCELLEME 17.15

Rusya’nın 1990’lardaki özelleştirme döneminden bu yana en tartışmalı isimlerinden biri olan Anatoli Çubays, Kremlin’deki özel temsilcilik görevini bıraktı.

GÜNCELLEME 16.45

Ukrayna konusunda olağanüstü toplanan NATO Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Ukrayna’nın NATO üyeliği gündemimizde yok” dedi. Stoltenberg ‘Çinli yetkililer, Rusya’ya bariz yalanlar ve yanlış bilgiler yaymak dahil siyasi destek sağlıyor’ diye konuştu.

GÜNCELLEME 15.55

Rusya Başsavcılığı, Uluslararası Savcılar Birliği’nden ayrılma kararı aldı.

GÜNCELLEME 15.44

Putin, Rusya’nın “düşman olmayan ülkelerden” doğal gaz alımları için ruble olarak ödeme talep edeceğini söyledi.

GÜNCELLEME 15.21

Bloomberg, Rusya’nın iklim elçisi Anatoly Chubais’in Ukrayna savaşı yüzünden istifa ettiğini bildirdi

GÜNCELLEME 15.10

Beyaz Rusya bazı Ukraynalı diplomatlardan ülkeyi terk etmelerini istedi

GÜNCELLEME 14.15

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin 28. gününe girilirken, AB ülkelerinin Ukrayna’ya yönelik destek adımları sürüyor.

Bloomberg, AB’nin Ukrayna ile uydu görüntüleri de dahil olmak üzere gizli bilgilerin Kiev’e sağlanmasına izin verecek bir anlaşmayı onayladığını yazdı.

Bu bilgilerin içeriğine ilişkin henüz bir ayrıntı paylaşılmadı.

GÜNCELLEME 13.58

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby; Ukrayna kuvvetlerinin, ülkenin bazı yerlerini “çok akıllıca, çevik ve yaratıcı bir şekilde” savunduğunu söyledi.

Ukrayna’nın topraklarını yeniden kazanmaya çalıştığını ve karşı saldırılar planlama yönünde hareket ettiğini söyleyen Kirby, “Ukraynalılar çok sert bir savunma yapıyorlar. Ruslar, belirledikleri stratejik hedeflerin hiçbirine ulaşamadılar ve kesinlikle ‘kayıpsız’ değiller” dedi.

GÜNCELLEME 13.50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus güçlerinin NATO güçleri ile sahada herhangi bir biçimde temas etmesinin düzeltilmesi zor sonuçlara yol açabileceği uyarısını yaptı.

GÜNCELLEME 13.35

45 Rus diplomatın, ‘şüpheli casus’ olarak belirlendiğini söyleyen İç Güvenlik Ajansı ABW’nin sözcüsü Stanislaw Zaryn, diplomatların sınır dışı edilmeleri için dışişleri bakanlığına çağrıda bulundu.

Rus büyükelçisinin, Varşova’daki dışişleri bakanlığına çağrıldığı öğrenildi.

Rusya’daki RIA haber ajansı, diplomatlarının Polonya’dan sınır dışı edilmesi durumunda; Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın misilleme yapma taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.

GÜNCELLEME 13.26

Ukrayna’da askeri operasyonun başlamasının ardından Rusların Türk sahillerine ilgisi artarken, popüler kentlerde konut kiraları 2-3’e katlandı.

Rus medyasının emlak şirketlerinin verilerine dayanan haberine göre, Antalya ve Alanya’da Rusya vatandaşlarının kiralık konutlara talebi son dönemde yaklaşık dört kat arttı.

GÜNCELLEME 13.00

Baltık ülkesi Estonya, NATO’nun ‘tetikleyici mekanizma’ tutumundan vazgeçip Doğu Avrupa’da potansiyel bir Rus saldırısını durdurabilecek bir kalıcı kuvvet kurması gerektiğini ifade etti.

NATO Zirvesi öncesi The Guardian’a konuşan Estonya Dışişleri Bakanı Jonatan Vesviov, Avrupa ve NATO’nun Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya başladığı 24 Şubat’tan önceki dünyaya dönemeyeceği değerlendirmesinde bulundu

GÜNCELLEME 12.30

Rusya’nın eski devlet başkanı, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, “Batı, Rusya’ya karşı iğrenç, canice ve ahlak dışı davrandı” dedi.

Reuters’ta yer alan habere göre; “ABD; Rusya’yı küçük düşürmeye, kısıtlamaya, bölmeye ve yok etmeye çalışıyor” diyen Medvedev, ABD’nin yaşlıların sığınağı olma riski taşıdığını söyledi.

GÜNCELLEME 12.30

Rusya Dışişleri Bakanlığı; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ICRC (Uluslararası Kızılhaç Komitesi) Başkanı Peter Maurer ile Perşembe günü Moskova’da görüşeceğini duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, “Toplantıda, ICRC’nin insani müdahale alanındaki çalışmalarının kilit alanlarının tartışılması öngörülüyor” denildi.

GÜNCELLEME 12.20

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’in kuzeyinde Ukrayna’ya ait S-300’ün vurulduğu anların görüntülerini yayınladı.

GÜNCELLEME 12.10

Polonya, geçen hafta Ukrayna’nın kendini savunabilmesi için bölgeye uluslararası barış gücü misyonu gönderilmesi gerektiğini savunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’ya barış güçleri gönderilmesinin Rusya ile NATO’yu doğrudan karşı karşıya getirebileceğini belirtti.

Belarus’ta süren teknik görüşmelere de değinen Lavrov, “Kiev sürekli duruş değiştirdiği için müzakereler zor ilerliyor” dedi. Ukrayna lideri Volodomir Zelenski, bir süredir Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kendisiyle müzakere masasına oturması için çağrı yapıyor; her konunun tartışılabileceğini söylüyordu.

GÜNCELLEME 11.50

ABD Merkez Bankası’na (Fed) bağlı 12 eyalet merkez bankasından biri olan Dallas Fed’in ekonomistleri, 2022’de Rus enerji ihracatının devam etmemesi durumunda küresel ekonominin resesyondan muhtemelen kaçınamayacağını öne sürdü.

Ekonomistler Lutz Kilian ve Michael Plante tarafından kaleme alınan ve Dollas Fed tarafından bugün paylaşılan makalede, “2022’nin geri kalanında Rusya’nın enerji ihracatının büyük kısmı piyasadan çekilirse, küresel bir ekonomik gerileme kaçınılmaz görünüyor” denildi.

GÜNCELLEME 11.25

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “ABD hükümeti, Batılı şirketlerden Rusya’dan çekilmelerini özellikle istemedi, bu onların kendi kararıydı” dedi.

GÜNCELLEME 11.15

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, çeşitli basın organlarında yer alan haberlere istinaden Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400’lerden vazgeçme niyeti olmadığını söyledi.

Rus gazetesi İzvestiya’ya konuşan Demir, “Bu bizim için bir tartışma konusu değil. Bu konu geçmişte masaya yatırıldı ve şimdi Rusya Federasyonu ile işbirliğine devam ediyoruz” dedi.

GÜNCELLEME 11.07

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Salı günü yaklaşık 7.000 kişinin Rus kuvvetlerinin saldırılarının hedefinde olan Mariupol’den kaçtığını, ancak yaklaşık 100.000 kişinin hala şehirde mahsur kaldığını söyledi. Zelenski; şehirden kaçanların, müzakere edilen insani yardım koridorları boyunca saldırıya uğradığını da ifade etti.

Ukrayna yetkililerinin ve müttefiklerinin şehre yardım getirmek için ellerinden geleni yaptığını belirten Zelenski, Salı günü bir insani yardım konvoyunun Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini iddia ederken, acil durum görevlileri ile otobüs şoförlerinin de esir alındığını söyledi.

GÜNCELLEME 10.55

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın G20’den çıkarılması çağrılarına ilişkin, “Rusya, grubun önemli bir parçasıdır. Hiçbir G20 üyesinin başka bir üye devlet defetme hakkı yoktur” açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 10.42

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, bugün Hindistan’a 2019’dan bu yana ilk resmi ziyareti gerçekleştirecek. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşının ele alınmasının beklendiği kaydedildi.

GÜNCELLEME 10.30

App Store ve Google Play, Rusya’da Netflix uygulamasını sildi. Netflix 6 Mart’ta Rusya’daki faaliyetlerini durdurmuştu.

GÜNCELLEME 10.20

Romanya savaş uçaklarının, Moskova-İstanbul seferini gerçekleştiren bir Türk Hava Yolları yolcu uçağına kendi hava sahasından geçtiği süre boyunca eşlik ettiği belirtildi.

GÜNCELLEME 09.45

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukraynalı sığınmacıların ülke toplumuna entegre edilmemesi ve bir an önce ülkelerine dönmeleri gerektiğini savundu.

GÜNCELLEME 08.20

ABD ve Batılı müttefiklerinin, Ukrayna’ya saldıran Rusya’nın dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20’den çıkarılması seçeneğini düşündüğü belirtildi.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Rusya’nın gruptan çıkarılması olasılığı üzerine konuşulduğunu bildirdi.

Kaynaklardan biri, “Rusya’nın G20 üyesi olmasının uygun olup olmadığı üzerine müzakereler yapıldı. Eğer Rusya’nın üyeliği sürerse G20 daha az kullanışlı bir organizasyon haline gelecek” dedi.

GÜNCELLEME 05.32

ABD’li uzay teknolojisi şirketi Maxar, Mariupol’ün uydu ile çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak şehirdeki yıkımı gösterdi. ,

GÜNCELLEME 02.50

NATO, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’yi Perşembe günü video aracılığıyla koalisyon zirvesine hitap etmeye resmen davet etti

GÜNCELLEME 01.50

ABD, Rusya parlamentosunun yaklaşık 300 üyesine yaptırım uygulamaya hazırlanıyor