İşte Rusya-Ukrayna savaşında 34. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savasi 1

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 34. güne girildi.

Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki barış görüşmelerinin bugün İstanbul’da gerçekleştirildi.

Dolmabahçe’de yaklaşık üç saat süren müzakere görüşmesinin ardından ilk açıklama Ukrayna heyetinden geldi. İstanbul’da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada henüz ateşkese ilişkin bir anlaşmaya varılmadığı belirtildi. Ukrayna heyeti, Kırım meselesinin görüşmelerin ayrı bir parçası olacağını söyledi.

Rus müzakereci Vladimir Medinski ise ilk turda müzakerelerin “yapıcı” olduğunu söyledi. Medinsky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski arasında bir görüşmenin, iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından başlatılan bir barış anlaşmasıyla birlikte yürütülecekse mümkün olduğunu söyledi.

Medinsky, “Ukrayna’nın tekliflerini aldık, bunları Putin’e ileteceğiz” dedi.

İşte işgalde 34. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.22

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada “Olumlu sinyaller var ama bu sinyaller bomba seslerini bastırmaz” dedi.

GÜNCELLEME 23.12

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın Mariupol kentindeki ofisinin Rus güçlerince hedef alındığını duyurdu. Bina ve ekipmanların büyük hasar gördüğü belirtilirken, hiçbir misyon üyesinin yaralanmadığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 23.05

Pentagon 400 civarında asker, 10 F-18A savaş uçağı ve birkaç C-130 uçağını Doğu Avrupa’ya kaydırdıklarını açıkladı.

GÜNCELLEME 21.35

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında bugün İstanbul’da yapılan müzakereleri izlediklerini ve Rusya’nın bundan sonraki adımlarını takip edeceklerini bildirdi.

GÜNCELLEME 20.55

Rusya-Ukrayna savaşı 34’üncü gününe girerken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yer aldığı bölgede bulunan Brovary şehrindeki bir depo Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından yangın çıkan depoya Ukrayna Acil Durumlar Servisi personeli olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti

GÜNCELLEME 19.25

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller düzenlediği basın toplantısında, Polonya’da faaliyet gösteren Rusya’ya ait kurumlara ve vatandaşlara ait toplamda 160 milyon zlotiyi (yaklaşık 38,5 milyon dolar) aşan değerdeki varlığı dondurduklarını açıkladı.

Müller, söz konusu adımın AB yaptırımları kapsamında atıldığını ifade etti. Anayasa gereğince varlıkların müsaderesinin mümkün olmadığını aktaran Müller, söz konusu varlıkların dondurulmasıyla kullanımlarının önüne geçildiğini söyledi.

GÜNCELLEME 18.45

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin çabalarından övgüyle bahsederek, “Türkiye diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldı. Bu Rusofobik kampanya ne Türk hükümetini ne de bir bütün olarak halkı içine çekebildi. Ankara’nın dengeli çizgisi de dahil olmak üzere, bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin Ukrayna tarafıyla müzakerelere katkı sunma teklifini kabul ettik. Türkiye’ye yürüttüğü arabuluculuk çabaları, özellikle Rusya-Ukrayna müzakereleri ve prensipte durumu çözme çabaları için müteşekkiriz” açıklamalarında bulundu.

GÜNCELLEME 17.25

Hollanda, casusluk yaptıkları gerekçesiyle 17 Rus diplomatı sınır dışı etti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, casusluk yaptıkları gerekçesiyle Rus diplomatları sınır dışı ettiklerini duyurdu.

Hoekstra, “Hollanda, diplomat olarak görev yapan Hollanda’daki Rus temsilciliklerine bağlı 17 Rus istihbarat görevlisini sınır dışı etti.” paylaşımında bulundu.

GÜNCELLEME 16.15

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Danimarka parlamentosuna konuştu. Zelenski, yaptığı açıklamalarda Danimarka’yı Rus petrolünü bırakmaya çağırdığını söyledi.

GÜNCELLEME 15.55

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Litvanyalı 4, Letonyalı ve Estonyalı 3’er diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, üç ülkenin Moskova büyükelçilerinin Bakanlığa çağrıldığı ve toplam 10 diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiği diplomatik nota verildiği kaydedildi.

Litvanya, Letonya ve Estonya dışişleri bakanları, 18 Mart’ta yaptıkları açıklamada, toplam 10 Rus diplomatın söz konusu ülkelerde istenmeyen kişi ilan edildiklerini bildirmişti.

GÜNCELLEME 15.25

Türk Hava Yolları, Belarus ve Rostov’un uçuş iptallerini 30 Nisan’a kadar uzattığını duyurdu

GÜNCELLEME 15.05

Rusya’nın Ukrayna’yla müzakere heyetindeki isimlerden Vladimir Medinskiy, toplantı sonrası konuştu.

“Ukrayna askeri yolla Kırım ve Donbass’a dönme arzusundan vazgeçti” diyen Medinskiy, “Rusya, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı değil” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 15.00

Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi sona erdi. Kritik zirvenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Taraflar arasında yakınlaşma arttığını görüyoruz. Bir an önce ateşkes sağlanmalı” dedi.

Çavuşoğlu açıklamasında “En önemli ilerleme bugün gerçekleşti” dedi.

GÜNCELLEME 14.45

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev ve Çernihiv çevresindeki operasyonların diyaloğa şans tanımak için büyük ölçüde azaltılacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 14.35

İstanbul’da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

GÜNCELLEME 14.15

Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında İstanbul’da gerçekleşen görüşmelerin ilk günü sona erdi.

GÜNCELLEME 13.45

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-29 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 17 bin 200 asker öldürüldü, Ruslara ait 127 uçak, 129 helikopter, 597 tank, 1710 zırhlı araç, 303 top, 96 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

GÜNCELLEME 13.25

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’da yaklaşık 600 yabancı paralı askerin imha edildiğini açıkladı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Şoygu, “Batı, Ukrayna’ya ölümcül silahlar sağlayarak sorumsuzca hareket ediyor. Silahların nüfusa ve paralı askerlere kontrolsüz olarak dağıtılması durumu daha da kötüleştirir ve gelecekte Avrupalıların kendileri için bir tehdit oluşturabilir” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 13.20

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘dost olmayan ülkeler’in vatandaşlarına vize kısıtlaması getirerek vatandaşlarının Rusya’ya girişini sınırlandıracaklarını duyurdu. Moskova’nın ‘dost olmayan ülkeler’ ilan ettikleri arasında ABD, Britanya ve tüm AB üyeleri bulunuyor.

Lavrov, konuyla ilgili olarak bir devlet başkanlığı kararnamesi taslağı üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Rus bakan detay vermeden, “Bu karar, Rusya’ya girişe bazı kısıtlamalar getirecek” dedi.

GÜNCELLEME 13.10

İstanbul’da heyetler barış müzakereleri için masaya otururken Rusya; salı günü Ukrayna’nın Mıkolayiv şehrinde bir bölgesel yönetim binasını vurdu.

Vali Vitali Kim, Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda, “Bölgesel yönetim binası vuruldu” dedi ve dışarı çıkabilen çok kişinin yaralanmadığını bildirdi. Vali, 3 askerin ve 8 sivilin enkaz altında olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 12.55

Rus oligark Roman Abramoviç, Rusya-Ukrayna müzakeresi öncesi Erdoğan’la görüşmüştü.

Kremlin’den yapılan açıklamada, ‘Abramoviç, Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yer alıyor ancak Rusya heyetinin üyesi değil’ denildi.

GÜNCELLEME 12.50

Çernobil Nükleer Santrali’ni ele geçiren Rus kuvvetlerinin yüksek derecede zehirli olduğu bilinen ‘Kızıl Orman’dan araçlarla geçip radyoaktif toz kaldırdığı belirtildi

Reuters’a konuşan iki santral çalışanı, Rus konvoyundaki askerlerin hiç anti-radyasyon koruması kullanmadığını belirtti; bunun da ‘intihara eş değer olduğunu” vurguladı.

Ukranyna’nın nükleer denetim kurumu, 25 Şubat’ta araçların topraktan geçmesi nedeniyle Çernobil’de radyasyon seviyelerinin arttığını açıklamıştı ancak olayın detayları bilinmiyordu.

GÜNCELLEME 12.38

Ukrayna’nın kickboks dünya şampiyonu sporcusu Maksym Kagal’ın antrenörü, kuşatma altındaki Mariupol şehrinde Rusya’ya karşı savaşan Kagal’ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

30 yaşındaki Maksym Kagal, Ukrayna’nın Azak Taburu Birliği’nin bir parçası olarak Rus güçlerine karşı girdiği çatışmada öldürüldü.

GÜNCELLEME 11.50

TASS haber ajansının aktardığına göre, İstanbul’da Ukrayna ve Rusya heyetlerinin barış müzakereleri sürerken, Rus tarafından bir kaynak bu görüşmelerden “önemli ilerleme” beklediklerini söyledi.

Rus kaynak, “İlk kilometre taşı soncu almayı umuyoruz” dedi ve bugün görüşmelerden bir sonuç alınmazsa video konferans yöntemiyle devam edileceğini söyledi.

Kaynak, “Bence hızlı ilerleyeceğiz” dedi.

GÜNCELLEME 11.20

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti başkanı Ramazan Kadirov, Türkiye’deki Ukrayna-Rusya müzakerelerine ilişkin konuştu.

RIA Novosti’de yer alan habere göre, Kadirov, Türkiye’deki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin somut sonuçlar getirmeyeceğini ve Rus tarafının Banderacı milliyetçileri yok etmek için harekatı tamamlaması gerektiğini söyledi.

GÜNCELLEME 11.10

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Baltık ülkelerinin büyükelçilerini çağırdı

GÜNCELLEME 10.55

Ukrayna televizyonu, İstanbul’da başlayan heyetlerarası görüşmenin “soğuk selamlaşmayla ve el sıkışma olmadan” gerçekleştiğini aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mikhaylo Podolyak, görüşmenin başladığını Twitter hesabından duyurdu.

GÜNCELLEME 10.50

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin İstanbul’da gerçekleşen barış görüşmelerinin başlamasından önce iki taraf arasında resmi olmayan bir arabulucu rolünde olduğu bilinen Rus milyarder Roman Abramovich’in de salonda olduğu görüldü. Abramovich’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğu bir fotoğraf paylaşıldı.

GÜNCELLEME 10.40

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, bugün kuşatma altındaki şehirlerden sivillerin tahliyesi için üç insani koridor açılmasını beklediklerini söyledi.

Vereshchuk, aynı zamanda Mariupol’deki sivillerin özel araçlarla şehirden çıkabilmesi için de bir güvenli koridor oluşturulması için çalışılacağını söyledi.

GÜNCELLEME 09.00

Dünyanın önde gelen finans, ekonomi verisi ve haber platformlarından Bloomberg LP, Rusya ve Belarus’taki finansal hizmetlerini durdurma kararı aldığını açıkladı.

Bloomberg’den yapılan açıklamaya göre kurumun Rusya ve Belarus’taki aboneleri, Bloomberg’in terminalden canlı veri akışına hiçbir finansal hizmetine erişemeyecek.

GÜNCELLEME 07.50

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’da yapılacak toplantısında asgari taleplerinin insani sorunların çözümü, azami taleplerinin ise ateşkes ve sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 06.50

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, yaptırım paketlerinin ‘efektif ve yüklü’ olması gerektiğini söylerken ülkelere Ukrayna’ya silah sağlamaya devam etmesi için çağrıda bulundu.

“Ukraynalılar bazıları silah verecek cesareti bulamadığı için ölmemeli” diten Zelenski, “Korku sizi suç ortağı yapar” diye konuştu.

GÜNCELLEME 04.30

ABD Başkanı Joe Biden, “Putin iktidarda kalamaz sözleri nedeniyle özür dilemeyeceğini” söyledi.

GÜNCELLEME 03.15

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksander Motuzyanik, Rusya’nın Kiev’i kuşatmaktan vazgeçtiğine dair bir sinyal görmediklerini ifade etti.

GÜNCELLEME 02.25

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Batı’nın ağır yaptırımları nedeniyle ‘savaştaymış’ gibi hissettiklerini belirtti.

ABD’nin PBS kanalına konuşan Peskov, “Birkaç yüz yıldır Batı’ya NATO’nun doğuya doğru genişlemesinden korktuğumuzu söylüyorduk. Biz NATO’nun askeri altyapısıyla sınırımızı yaklaşmasından korkuyoruz. Bizi köşeye sıkıştırmayın” dedi.

Peskov aynı zamanda “kimsenin nükleer silah kullanmayı düşünmediğini” söyledi ve “ortada böyle bir fikir dahi olmadığını” söyledi.

GÜNCELLEME 00.15

Hollanda merkezli bira üreticisi Heineken, Rusya pazarından çekildiğini açıkladı.

Rusya’nın geçen ay Ukrayna topraklarına girmesinin ardından Ikea, Coca-Cola ve McDonald’s gibi bazı başka ünlü marka ve firmalar da çekilme kararı almıştı.