İşte Rusya-Ukrayna savaşında 35. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savaş putin zelenski

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 35. güne girildi.

Ukrayna, taleplerinden birinin ülkenin güvenliğini potansiyel bir barış anlaşmasında yer alacak garantör ülkelerin garanti altına alması olduğunu açıkladı. Kiev’in bu garantör ülkelerden birinin Türkiye olmasını istediği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı dün, diyalog için gerekli şartları yaratmak amacıyla Ukrayna’nın Kiev ve Çernigiv kentlerinin çevresindeki askeri aktiviteleri “ciddi anlamda” azaltacaklarını açıkladı.

The Guardian’ın iki ABD’li yetkiliden aktardığına göre Rus askerler, Kiev’in çevresindeki bazı noktalardan çekilmeye başladı. Başka bir ABD’li yetkili ise Kiev’in etrafında askerlerin hareket ettirilmesinin ‘çekilme değil, tekrar konuşlanma’ olacağını belirtti.

Britanya da açıklamadan sonra Kiev’in çevresindeki bombalamalarda azalma gördüğünü belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Artık ‘ana hedeflerinin’ Donbas bölgesini özgürleştirmek” olduğunu vurguladı.

İşte işgalde 35. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.05

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD donanmasının Karadeniz’deki gemilerinin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatı öncesinde çekilmesinin “çatışmayı tırmandırmama isteğini gösteren bir ihtiyat kararı” olduğunu söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Kirby “İşgalin eli kulağında olduğunu gördüğümüzden, herkese ABD’nin bir çatışmayı zorlamakla ilgilenmediğini açıkça göstermek için bu bir ihtiyat kararıydı” dedi.

GÜNCELLEME 22.45

Rusya Mariupol’de sivillerin tahliyesi için yarın saat 10.00’dan itibaren ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Perşembe günü saat 10.00’dan itibaren insani amaçlarla ateşkes ilan edildiğini, sivillerin ve yabancı vatandaşların Mariupol’den Zaporijya’ya tahliyesi için ek bir insani koridor açılacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Harkov’da Ukrayna güçlerinin kontrolündeki bölgelerde insani durumun kötüleştiğini belirtildi.

GÜNCELLEME 22.15

NATO Dışişleri Bakanları’nın 6-7 Nisan’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO Merkez Karargahında toplanacakları açıklandı.

NATO’dan yapılan açıklamaya göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlık edeceği toplantı 6 Nisan’da bir çalışma yemeği ile başlayacak. 7 Nisan’da iki oturum olacak. Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, İsveç ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, ilk oturuma katılmaya davet edildi.

GÜNCELLEME 20.00

ABD’nin Ukrayna hükümetine 500 milyon dolarlık doğrudan bütçe yardımı yapacağı açıklandı.

GÜNCELLEME 19.10

Rusya’nın “dost olmayan ülkeler”e doğalgaz satışlarında ödemeleri Rusya’nın para birimi ruble üzerinden kabul edeceğini duyurmasının ardından başlayan tartışma sürüyor.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bugün bir telefon görüşmesi yaparak konuyu ele aldı. Açıklamada Putin ile Scholz’un görüşmede “ruble ile gaz alımları için geçiş süreci hakkında her iki ülkeden uzmanların ek görüşmeler yapması konusunda mutabık kaldığı” belirtildi.

Putin’in Scholz’a ödeme prosedüründeki değişikliğin nedeninin Rusya Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin AB ülkeleri tarafından uluslararası hukuka aykırı bir biçimde dondurulması olduğunu söylediği ifade edildi.

GÜNCELLEME 18.51

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna devlet başkanlarının yakında görüşebileceğini söyledi. Podolyak, olası görüşmenin tarihine ilişkin bilgi vermekten ise kaçındı.

GÜNCELLEME 18.34

Dün İstanbul’da yapılan Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelere ilişkin Rus heyetten bir açıklama yapıldı.

Rusya müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy bugün yaptığı açıklamada “Ukrayna, Rusya’nın yıllardan beri üstünde ısrarcı olduğu temel talepleri yerine getirmeye hazır olduğunu resmi olarak söyledi” dedi.

Sputnik’in aktardığına göre Medinskiy “Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde, Ukrayna topraklarında NATO’nun (Rusya’ya) saldırı amacıyla kullanacağı bir mevzi oluşturulması riski ortadan kaldırılmış olacak” diye belirtti.

GÜNCELLEME 16.59

Ukrayna’daki Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, kasabanın bu hafta Rus güçlerinden geri alınmasından önce yaklaşık 300 sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Bütün gece bölgede Rus bombardımanı olduğunu da belirten Marşukin, tahmini olarak 50 Ukraynalı askerin Rus kuvvetleri tarafından öldürüldüğünü ve bazı cesetlerin hala enkaz altında olduğunu bildirdi.

GÜNCELLEME 16.50

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’da işlediği iddia edilen suçları soruşturacak uluslararası bağımsız soruşturma komisyonunun 3 üyesini belirledi.

BM İnsan Hakları Konseyinin Dönem Başkanı Arjantin’in Büyükelçisi Federico Villegas, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı ve Ruanda için kurulan uluslararası ceza mahkemesinin başkanlığı görevlerinde bulunan Norveçli hukukçu Erik Mose’yi komisyonun başkanı olarak atadı.

Üç kişilik uluslararası soruşturma komisyonunun diğer iki üyeliğine ise Bosna Hersek’ten insan hakları ve uluslararası ilişkiler uzmanı hukukçu Yasminka Cumhur ile eski BM özel raportörlerinden Kolombiyalı Pablo de Greiff getirildi.

GÜNCELLEME 16.30

Norveç Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada; Ukrayna’nın, Rusya’nın işgaline karşı kendisini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna’ya daha fazla silah bağışladıklarını söyledi.

Bakanlık, halihazırda tamamlanmış olan en son sevkiyatta 2 bin M72 tanksavar silahı olduğunu ve Norveç tarafından Ukrayna’ya toplamda 4 bin M72 tanksavar silah bağışlandığını açıkladı.

GÜNCELLEME 15.45

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’ya başlattığı savaş nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ateşkes sağlansa bile kaldırılmayacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 15.24

Rusya’nın askeri operasyonları ‘büyük ölçüde azaltma’ vaadinin ateşkesi temsil etmediğini söyleyen Rus müzakereci Vladimir Medinski, Ukrayna ile karşılıklı bir anlaşmaya varabilmek için önlerinde hala uzun bir yol olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 14.20

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Afganistan’a Komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı’ kapsamında Pakistanlı mevkidaşı Şah Mahmud Kureyşi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede konuşan Lavrov, “Afganistan’ı küresel siyasetin merkezi yapmaya çalışanlar, şimdi de Afganistan’ı Ukrayna’yla ikame etmeye çalışıyorlar. Biz hepimiz, burada neyin söz konusu olduğunu anlıyoruz” dedi.

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’dan ‘ikinci Afganistan’ yaratmaya çalıştığını söyledi.

GÜNCELLEME 13.50

Kremlin sözcüsü şu ana kadar Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde ‘çok umut verici bir şey’ gerçekleşmediğini açıkladı.

GÜNCELLEME 13.00

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Ukrayna’da askeri operasyonun başlangıcından bu yana 124 uçak ve 77 helikopter, 214 uçaksavar füze sistemi, 321 insansız hava aracı, bin 752 tank ve başka zırhlı araç, 184 çoklu roketatar sistemi, 734 topçu silahı, bin 640 özel askeri araç imha edildi.

GÜNCELLEME 12.58

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın kayıplarını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Rusya şu ana kadar 17.300 asker, 131 uçak, 131 helikopter ve 605 tank kaybetti.

GÜNCELLEME 12.36

Almanya, Rusya’nın doğalgaz akışını olası bir kesintiye uğratması durumunda, gaz arzında yaşanacak acil durum için ‘erken uyarı’ ilan etti. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, arzın şimdilik korunduğunu ve Almanya’nın piyasa operasyonlarıyla arz akışlarını yakından izlediğini söyledi.

GÜNCELLEME 12.20

Batılı devletlerin yaptırımlarından servetlerini kurtarmak isteyen zengin Rusların paralarını Türkiye ve Dubai’ye yatırmaya başladığı iddia edildi.

Reuters’in haberine göre, İstanbul’da bulunan gayrimenkul şirketi Golden Sign Yönetim Kurulu Başkanı Gül, ”Her gün Ruslara 7-8 taşınmaz satmaktayız. Bu taşınmazları ya nakitle ya Türkiye’de banka hesabı aracılığıyla ya da doğrudan buraya altın getirerek satın alıyorlar” dedi.

Rusya’nın Ukrayna müdahalesine karşılık olarak ilan edilen yaptırımlar çerçevesinde Rusya SWİFT sisteminden çıkarılmıştı.

GÜNCELLEME 12.08

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Moskova ile ekonomik bağlarını kestiklerini söyleyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Çarşamba günü yaptığı açıklamada; “Rus kömürüne tam ambargo uygulayacağız. En geç Nisan veya Mayıs ayına kadar Rus kömürü ithalatını tamamen durduracağız. Rus petrolünü kullanmayı bırakmak için ise; bu yılın sonuna kadar elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

GÜNCELLEME 11.53

BM ajansı, savaş başladığından beri dört milyondan fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 11.05

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya’nın Kiev ve Çernigiv’deki askeri varlığını azaltacağına dair açıklamalarına şüpheci yaklaşarak, “Ukraynalılar saf insanlar değillerdir” dedi ve ordunun savunma faaliyetlerini sürdüreceğini ifade etti.

GÜNCELLEME 09.35

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ukrayna Odessa Limanı’nda 21 Türk gemisinin olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 07.35

ABD Dışişleri Bakanlığı, son seyahat uyarısında Ukrayna’daki ABD vatandaşlarının “Ruslar tarafından özellikle hedef alınabileceğini ve ülkeden çıkmaya çalışırken gözaltına alınabileceğini” belirtti. Bakanlık, vatandaşların mevcut şartlarda Rusya ve Ukrayna’ya gitmekten kaçınması gerektiğini söyledi.

GÜNCELLEME 07.22

ABD’li ilaç şirketi Johnson and Johnson (J&J), Rusya’daki kişisel bakım ürünlerinin satışını durdurma kararı aldıklarını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, Ukrayna’daki savaşın yıkıcı bir insani krizle sonuçlandığı aktarıldı.

Küresel bir sağlık şirketi olarak J&J’nin sağlık hizmetlerine erişimin temel olduğuna inandığı vurgulanan açıklamada, savaşın başından bu yana etkilenen insanları desteklemek için şirketin bu adımı attığı belirtildi.

GÜNCELLEME 03.22

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Kiev’in kuzeyinde askerlerinin yerini değiştirdiğini ve böylece Kiev’i bölgedeki askeri varlığını azalttığına ikna etmeye çalıştığını söyledi.

GÜNCELLEME 00.30

Belçika, Rusya’nın Brüksel’deki Büyükelçiliği ve Anvers’te bulunan Başkonsolosluğu bünyesinde görev yapan 21 Rus diplomatın casusluk faaliyetleri nedeniyle sınır dışı edilme kararı aldığını duyurdu.