İşte Rusya-Ukrayna savaşında 36. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 36. güne girildi.

Rusya, haftalardır bombaladığı ve savaşın en korkunç görüntülerinden bazılarına sahne olan Mariupol kentinde perşembe sabahı sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

Britanya’nın istihbarat servislerinden Hükûmet İletişim Merkezi (GCHQ), Ukrayna’daki bazı Rus askerlerin emirleri uygulamayı reddettiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ”Barış müzakereleri devam ediyor ama bunlar sadece laf. Spesifik bir şey yok” dedi. Zelenski, “Kimseye inanmıyoruz. Gerçekler savaş alanında” diye devam etti.

Reuters’a konuşan bir üst düzey Ukraynalı yetkili, barış müzakerelerinin 1 Nisan’da devam edeceğini dile getirdi.

İşte işgalde 36. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 21.15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin salı günü İstanbul’da yaptıkları müzakere toplantısı ele alındı.

Erdoğan, görüşmede Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi.

GÜNCELLEME 19.25

İtalya Başbakanı Mario Draghi Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesine Rusya ile Ukrayna arasında olası barış anlaşmasının garantörü olmanın teklif edildiğini söyledi.

GÜNCELLEME 18.30

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

GÜNCELLEME 16.33

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “düşman ülkelerin” Rus doğalgazı rubleyle ödemelerini talep eden kararnâmeyi imzaladı

Yeni yasa, “Rusya’ya düşman ülkelerin” ödeme için Rus bankalarda hesap açmaları zorunluluğun öngörüyor. Yasa 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girecek.

Putin, söz konusu ülkelerin yeni ödeme koşullarını karşılamaması durumunda mevcut doğalgaz tedarik sözleşmelerinin dondurulacağını açıkladı.

Rusya, Ukrayna’ya saldırı başlatmasının ardından kendisine karşı yaptırım kararı alan ülkeleri “düşman ülkeler” listesine dahil etmişti.

GÜNCELLEME 15.45

Rusya-Ukrayna savaşında liman kenti Odessa’da hava saldırıları nedeniyle sirenlerin yeniden çalmasının ardından bölge halkı sığınaklara indi.

GÜNCELLEME 15.40

Kremlin, ABD ve Britanya istihbaratının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlarının alacakları tepkiden korktukları için Rus lideri Ukrayna’daki savaşla ilgili yanlış yönlendirdikleri iddialarını yalanladı.

Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, ”Bu açıkalama ne dışişleri bakanlıklarının ne de Pentagon’un Kremlin’in içinde ne olduğundan bilgileri olmadığını gösteriyor” dedi.

Peskov, ”Devlet Başkanı Putin’i anlamıyorlar; karar verme mekanizmasını ve çalışma stilimizi anlamıyorlar” diye konuştu.

GÜNCELLEME 15.10

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya’nın Ukrayna’da ‘ek saldırı eylemleri’ yapmasını beklediğini söyledi. Stoltenberg ayrıca İstanbul’da düzenlenen barış görüşmelerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

GÜNCELLEME 14.20

Putin’in enerji kaynaklarını Ruble ile satma kararı sonrasında Ruble’nin yükselişi devam ediyor. Rus Rublesi ABD Doları karşısında savaş öncesi değerini yakalamak üzere.

1 ABD Dolarının Ruble cinsinden zaman içerisindeki değerleri

22 Şubat: 78

1 Mart: 105

8 Mart: 144

15 Mart: 99

22 Mart: 98

Bugün: 79

GÜNCELLEME 13.20

Putin İtalya Başbakanı Draghi’ye Ukrayna ile ateşkes koşullarının henüz oluşmadığını söyledi

GÜNCELLEME 13.15

Macaristan’da mültecilere yardım eden sivil toplum kuruluşu Macaristan Helsinki Komitesi, hükûmetin Avrupa Birliği fonlarından faydalanmak için ülkeye kabul edilen Ukraynalı mülteci sayısını yanlış açıkladığını söyledi.

GÜNCELLEME 12.55

Rus Kommersant gazetesi, Gazprom’un “dost olmayan” ülkelere doğalgaz tedariğini kesmek için seçenekleri değerlendirdiğini yazdı.

GÜNCELLEME 12.25

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avustralya parlamentosuna konuştu. Zelenski konuşmasında Avustralya’dan zırhlı araç ve Rusya’ya yaptırımların sertleştirilmesi talebinde bulundu.

GÜNCELLEME 12.05

Rusya’ya yönelik dozu artan ve kapsamı genişleyen yaptırımların, uluslararası gıda ve enerji piyasalarını vuracağını söyleyen Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, bu yaptırımların çok sayıda sıradan insanın hayatını etkileyerek yeni insani sorunlara yol açacağını belirtti.

GÜNCELLEME 11.35

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, 30 Mart akşamı, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli seyir füzeleri ile Donbass’taki Ukraynalı birliklerine yakıt sağlamada kullanılan Dnepropetrovsk, Lisiçansk, Çuguyev ve Novomoskovsk yerleşimlerindeki büyük yakıt depoları imha edildi.

GÜNCELLEME 11.25

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereschuk, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Mariupol’de ateşkes ilan etmesi üzerine Kiev’in sivillerin tahliyesi için 45 otobüs göndereceğini açıkladı.

GÜNCELLEME 10.55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna’nın bu hafta İstanbul’da yapılan müzakerelerde mutabık kaldıkları konuların sahada tam olarak uygulanmadığını söyledi.

GÜNCELLEME 09.05

Fransa’da Askeri İstihbaratı Direktörü General Erik Vidoud’un, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığını önemsememesi nedeniyle görevden alınacağı açıklandı.

Fransız yayın organı l’Opinion’un Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, General Vidaud “verdiği yetersiz brifingler” ve “ilgilendiği konulara hakim olamaması” nedeniyle görevden alınacak.

GÜNCELLEME 07.20

Rusya, haftalardır bombaladığı ve savaşın en korkunç görüntülerinden bazılarına sahne olan Mariupol kentinde perşembe sabahı sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 06.00

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerinin Ukrayna’nın kuzeyindeki askeri varlığını azaltmasıyla ilgili olarak, ”Bunun bir çekilme değil; savunmanın sonucu olduğunu biliyoruz” dedi ve Rus askerlerinin Donbas’ta yeni saldırılar için toplanmaya başladığını ifade etti.

Ukrayna lideri, ”Barış müzakereleri devam ediyor ama bunlar sadece laf. Spesifik bir şey yok” dedi. Zelenski, ”Kimseye inanmıyoruz. Gerçekler savaş alanında” diye devam etti.

GÜNCELLEME 05.00

İngiltere’nin istihbarat servislerinden Hükûmet İletişim Merkezi (GCHQ), Ukrayna’da Rus askerlerin kendi ekipmanlarını sabote ettiğini ve yanlışlıkla kendi uçaklarından birini düşürdüğünü belirtti. GCHQ, yeni istihbarata göre Rus askerler arasında moralin düşük olduğunu ve emirleri uygulamayı reddettiklerini aktardı.

GÜNCELLEME 00.10

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 00.05

Rusya, Mariupol’den Zaporojye’ye insani koridor açılması için ateşkes ilan edecekleri açıkladı. Ateşkes için Ukrayna’nın sabah 06.00’ya kadar şartları kabul ettiğini yazılı olarak bildirmesi istendi.