İşte Rusya-Ukrayna savaşında 7. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 7. güne girildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov dün yaptığı açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i hâlâ Ukrayna’nın meşru devlet başkanı olarak gördüklerini söylerken, Zelenskiy’den “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere hazırım” açıklaması gelmişti. Geçtiğimiz gün bir araya gelen Rus ve Ukrayna heyetleri istişarelerde bulunmak üzere ayrılmışlardı. Önümüzdeki günlerde masanın yeniden kurulması bekleniyor.

İşte işgalde 7. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.44

Romanya’ya ait bir askeri helikopter, Karadeniz kıyılarında radardan kaybolan bir Mig-21’i ararken düştü, gemideki beş kişi öldü.

GÜNCELLEME 23.32

ABD, Rusya’ya petrol ve gaz çıkarma ekipmanı ihracatına kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor

GÜNCELLEME 23.20

Pentagon, Rusya’nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

GÜNCELLEME 23.09

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor” dedi.

GÜNCELLEME 22.51

Rusya-Ukrayna krizinin başından beri agresif yaklaşımıyla dikkat çeken İngiliz hükümeti ateşe benzin dökmeye devam ediyor. İngiltere’de hükümet Rus lider Putin’in müttefiklerine ait mülklere el koymaya hazırlanıyor.

GÜNCELLEME 22.42

Rusya’nın ABD Büyükelçisini sınır dışı ettiğine dair yaygın haberlerin doğru olmadığı açıklandı

GÜNCELLEME 22.33

New York Times, Çinli yetkililerin Rusya’dan Ukrayna işgalini Kış Olimpiyatları bitene kadar ertelemesini istediğini bildirdi.

GÜNCELLEME 22.26

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu. Anadolu Ajansı Kiev’de tren istasyonunun yakınının vurulduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 22.14

Dört Rus savaş uçağı İsveç hava sahasını ihlal etti

GÜNCELLEME 21.46

Kiev’de yeniden siren sesleri duyuldu. Bağımsızlık Meydanı’nda barikatlar kurulduğu belirtildi.

GÜNCELLEME 20.24

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu durdurmasını talep eden kararı kabul etti.

Karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı. Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya hayır oyu verirken, Çin ve Hindistan dahil 35 ülke çekimser oy kullandı.

GÜNCELLEME 19.56

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki operasyonları sırasında 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, bin 597’sinin de yaralandığını aktardı.

GÜNCELLEME 19.44

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetinin Kiev’den yola çıktığını ve toplantı yerine yarın sabah varacağını belirtti.

GÜNCELLEME 19.32

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turu Belovejskaya Puşa Sarayı’nda yapılacak.

GÜNCELLEME 19.15

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını savundu ve bunun ‘Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu’ ifade etti.

GÜNCELLEME 19.05

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini “savaş suçu” olarak nitelendirdi.

GÜNCELLEME 18.25

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi nedeniyle Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımları kabul eden Macaristan Ukrayna’ya silah ve asker göndermeme kararı aldı.

Macaristan Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada ağır silahların ülke toprakları üzerinden Ukrayna’ya sevkiyatına izin vermeyeceklerini belirtmişti.

GÜNCELLEME 17.53

Rusya’nın devlet haber ajansı Roscosmos’un Başkanı Dmitriy Rogozin siber saldırılar sonrası uyduların devre dışı bırakılmasının ‘casus belli’ (savaş nedeni) olduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 17.38

Belarus haber ajansı, Rus heyetinin Ukrayna heyetiyle müzakerelerin yapılacağı yere doğru yola çıktığını duyurdu.

GÜNCELLEME 17.15

Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği’ndeki Ukrayna bayrağı Rusya’yla diplomatik ilişkilerin kesilmesi nedeniyle indirildi. Ayrıca binanın Büyükelçilik olduğunu gösteren tabela da kaldırıldı.

GÜNCELLEME 17.11

Alman futbol kulübü Borussia Dortmund, Rus enerji şirketlerindeki görevlerinden istifa etmeyen eski Başbakan Gerhard Schröder‘in kulüpteki ‘onur üyesi statüsünün’ iptal edildiğini duyurdu.

GÜNCELLEME 17.01

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Konsey’in internet sitesindeki blogunda, Batı’nın Rusya’ya yönelik tutumunun, İngiltere, Polonya ve Baltık ülkelerinde Rus karşıtı ‘cadı avının’ başlayabileceğine işaret ettiğini yazdı.

Matviyenko, “McCarthy döneminde olduğu gibi muhaliflere karşı, yakında İngiltere, Polonya veya Baltık ülkelerinde gerçek bir ‘cadı avı’ başlarsa şaşırmayacağım” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 16.54

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Almanya’nın Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesini durdurma kararı almasının Rus-Alman ilişkilerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açacağını açıkladı

GÜNCELLEME 16.40

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç Ukrayna’da devam eden Rusya saldırılarına yönelik, “Savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtik” dedi.

GÜNCELLEME 16.19

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna’daki savaş hakkında, yerel saatle 20.00’de ulusa sesleniş konuşması yapacağını duyurdu

GÜNCELLEME 16.08

Savaş kömür fiyatlarını da vurdu. Kömür fiyatı rekor bir seviye olan 400 doların üzerine çıktı.

GÜNCELLEME 15.53

Rusya, Harkov kentinin merkezini yeniden füzelerle vurdu. Ukrayna Acil Durum Servisi’nin açıklamasına göre saldırıda kent konseyi binası, Emek Sarayı ve yüksek binalar zarar gördü.

GÜNCELLEME 15.27

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, “Düşman güçleri daha da yaklaşıyor” dedi. Çatışmaların artık başkentin eteklerinde görüldüğünü söyleyen Kliçko, “Kiev’i hazırlıyoruz ve savunacağız. Tüm Kievlileri metanetlerini kaybetmemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 15.11

Avrupa Birliği, 7 Rus bankasını resmen SWIFT sisteminden çıkardı. Bu bankalar VTB, Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank ve VEB oldu.

Birlik ayrıca, yaptırım paketinin parçası olarak Russia Today ve Sputnik’in yayınlarını da yasakladı.

GÜNCELLEME 14.41

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan medya organı MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği’nin 1980’deki Afganistan müdahalesini hatırlatarak, o dönem cihatçı güçlere verilen desteğin bir benzerinin bugün Rusya’nın askeri hareket yürüttüğü Ukrayna’ya verilmesi gerektiğini savundu.

GÜNCELLEME 14.12

Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak müzakerelerin 2. turu bu akşam saatlerinde gerçekleşecek.

GÜNCELLEME 13.35

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, Ukrayna’nın Polonya sınırında yığılma söz konusu olduğunu duyurarak Türk vatandaşlarına Romanya tarafına yönelmeleri çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME 13.15

Ukrayna hükümeti, ICANN’den Rusya’da verilen alan adlarını iptal etmesini ve ülkedeki birincil alan adı sistemi sunucularını kapatmasını istedi. Ukrayna’nın bu hamlesi, Rus internet sitelerine erişimi etkin bir şekilde engellemeye yönelik.

GÜNCELLEME 12.55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın 27-28 Şubat tarihlerinde Türk Boğazları’ndan savaş gemileri geçirmek istediğini; ancak dostane ricalar üzerine Moskova’yı bundan vazgeçirdiklerini söyledi.

GÜNCELLEME 12.37

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ülkesine yeni bir grup Türkiye yapımı silahlı insansız hava aracının (SİHA) ulaştığını kaydetti. Reznikov Facebook’taki açıklamasında, “Ukrayna’ya yeni Bayraktar’lar geldi ve muharebe görevine başladılar” dedi.

GÜNCELLEME 12.22

Rus muhalif Alexey Navalny, Rusya ve Belarus’daki insanları şehirlerinin ana meydanlarına gitmeye ve Ukrayna’nın işgalini protesto etmeye çağırdı.

GÜNCELLEME 12.03

Sputnik’in İtalyan gazetesi La Stampa’dan aktardığı habere göre, İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Paolo Nori isimli yazarın Dostoyevski üzerine vereceği dersi iptal etti.

Karara tepki gösteren Nori, “Bu resmen sansür ve saçmalık” ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 11.30

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin iptal edildiği iddiaları sonrası ilk açıklama geldi.

Müzakerelere yakın bir kaynak tarafından TASS’a yapılan açıklamada “Müzakereler iptal edilmedi, zaman değişti, yakında resmi bilgi gelecek” denildi.

TASS’a göre, görüşme yine Belarus’ta yapılacak.

GÜNCELLEME 10.50

Rusya, dün yaptığı açıklamaya paralel şekilde Ukrayna’nın askeri altyapısına ait noktaları vurduğunu açıkladı. Sputnik’in aktardığına göre yapılan resmi açıklamada “Dün önceden uyarısını yaptığımız gibi, Ukrayna Savunma Servisi’nin başkent Kiev’deki teknoloji tesisleri vuruldu. Kiev’deki televizyon kulesinin vurulmasıyla buradaki yayın sistemi devre dışı bırakıldı” denildi.

GÜNCELLEME 10.25

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Avrupa’ya giden gazı durdurması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Habeck, “Buna hazırız. Şu an kış ve yaz için bunu açıkça söyleyebilirim” dedi.

GÜNCELLEME 10.15

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneyindeki Herson’un kontrol altına alındığını açıkladı. Ukrayna ordusu, dün Rus güçlerinin kente girdiğini duyurmuştu. Kentte geceden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.

GÜNCELLEME 09.30

Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Avrupa pazarından çıkacağını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, Sberbank’ın Rusya Merkez Bankası’nın talimatı nedeniyle Avrupa iştirak bankalarına likidite sağlayamayacağı belirtildi.

GÜNCELLEME 08.32

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı.

Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

GÜNCELLEME 08.10

Japonya’nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

GÜNCELLEME 07.50

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

GÜNCELLEME 07.30

Rusya Seyahat Acenteleri Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Avrupa Birliği ve Kanada’nın hava sahalarını Rus havayolu şirketlerine kapatmasıyla birlikte dünya çapında 27 binden fazla Rus turist bulundukları ülkede mahsur kaldı.

GÜNCELLEME 07.10

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı.

GÜNCELLEME 06.40

ABD’li enerji şirketi ExxonMobil, Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı.

Texas merkezli şirket, yaşananlar nedeniyle yeni yatırım da yapmayacaklarını açıkladı ve “Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden ve halkını tehlikeye atan askeri adımlarını üzüntüyle karşıladık” ifadelerini kullandı.

25 yıldır Rusya’da faaliyet gösteren Exxon’un ülkede 1.000 çalışanı bulunuyordu.

GÜNCELLEME 06.20

İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın Rusça sayfası, Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor’un “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” sayfasını silmelerini talep ettiğini açıkladı.

Wikipedia, aksi taktirde sitelerinin engellenebileceğini de iletildiğini söyledi.

GÜNCELLEME 05.50

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısı nedeniyle ABD’nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattığını duyurdu. Biden, ABD güçlerinin “Ukrayna’daki Rus güçleriyle çatışmaya girmediğini ve girmeyeceğini” tekrarladı.

GÜNCELLEME 02.50

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından alınan ekonomik önlemlerin, Rusya ekonomisi üzerinde zayıflatıcı bir etkisi olmasının beklendiğini, ülkeye yönelik gerekirse daha fazla finansal baskı uygulamaya hazır olunduğunu ifade etti.

GÜNCELLEME 02.10

Dünya Bankası’nın gelecek aylarda Ukrayna için 3 milyar dolarlık bir destek paketi hazırladığı, bunun bu hafta onaya sunulacak en az 350 milyon dolarlık bütçe desteğiyle başlayacağı bildirildi.

GÜNCELLEME 00.45

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın İngilizce Twitter hesabından, “Almanya, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişleri savaş zamanlarında da düzenleyen Montrö Sözleşmesi’nin koruyucusu olarak Türkiye’nin özellikle bu zor dönemde üstlenmiş olduğu belirleyici rolü takdir etmektedir. Uygulamanın sürdürülmesini sağladığınız için teşekkür ederiz.” paylaşımında bulunuldu.

GÜNCELLEME 00.20

Teknoloji şirketi Apple ve giyim firması Nike’ın internet sitelerine girildiğinde, Rusya’ya yönelik teslimatların artık gerçekleştirilemeyeceğine yönelik uyarı yazısı görülüyor.

Reuters’in şirketin açıklamasına atıfla geçtiği haberde Rusya dışında RT ve Sputnik uygulamalarına App Store’dan erişilemediğini bildirdi.