İşte Rusya-Ukrayna savaşında 9. günün gelişmeleri

rusya-ukrayna-savaş putin zelenski

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 9. güne girildi.

Çatışmalar da müzakereler de sürüyor. Rusya’ya yönelik yaptırımlar her geçen gün artarak devam ediyor.

İşte işgalde 9. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 22.55

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Rusya kökenli vatandaşlara yönelik ayrımcılığa karşı olduklarını belirtti.

GÜNCELLEME 22.40

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu ana kadar Ukrayna’dan tahliye edilen Türkiye vatandaşı sayısının 11 bin 24’e ulaştığını açıkladı. Çavuşoğlu, bugün 310 kişinin daha tahliye edildiğini belirtti.

GÜNCELLEME 22.24

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Rusya’nın saldırdığı iddia edilen Zaporijya Nükleer Santrali hakkında Rusya sorumsuzlukla suçlandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlamadığı açıkladı. Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya ile diplomasinin mümkün olduğunu düşünmeye devam ettiğini söyledi. Psaki, “ABD, yabancı bir ülkenin liderini öldürmeyi desteklemiyor” dedi.

GÜNCELLEME 22.56

Avrupa’da doğalgaz fiyatları tarihi bir rekor kırarak 2400 doların üzerine çıktı.

GÜNCELLEME 22.43

Rusya Twitter’ı engelleyecek

GÜNCELLEME 22.35

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’da uçuşa yasaklı bölge kararı alınmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Putin’le görüşmeyi planlamadığı açıklandı.

GÜNCELLEME 21.10

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bugün yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Rusya gazını bir anda kesemeyeceğini söyledi.

Brüksel’de gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından konuşan Josep Borrell, Avrupa’nın Rusya gazına bağımlılığı hakkında, “Rusya’dan gaz tedariği birkaç gün içinde terk edilemez, ancak AB alımları hızla kesmeye çalışacak” dedi.

GÜNCELLEME 21.45

S&P Rusya’da listelenen veya Rusya merkezli tüm hisse senetlerini endekslerinden çıkaracak.

GÜNCELLEME 21.15

Rusya’da Facebook’a erişimin engellenmesi kararı alındı

GÜNCELLEME 20.55

Fransa Profesyonel Futbol Ligi (LFP), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Birinci Futbol Ligi’nin (Ligue 1) Rusya’daki yayın sözleşmesini askıya almaya karar verdi.

LFP’den yapılan yazılı açıklamada, Ligue 1’in Rusya’daki Match TV kanalındaki yayın sözleşmesinin bugün askıya alınmasına karar verildiği belirtildi.

GÜNCELLEME 20.42

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Avrupa’da savaş karşıtı gösteriye katılanlara seslendi.

“Avrupa halklarına sesleniyorum, siz tepki göstermeye devam edin. Ukrayna’yı desteklemeye devam edin. Sokağa çıkın, bizi ve mücadelemizi destekleyin. Ukrayna düşerse Avrupa ayakta kalamaz

GÜNCELLEME 20.35

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov, “Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki diplomasi forumu sırasında görüşme düzenlemesini iyi bir fikir olarak görüyoruz” dedi.

GÜNCELLEME 20.15

Rus diplomatları sınırdışı etme kararı alan Karadağ, Rusya’ya hava sahasının kapatıldığını açıkladı.

GÜNCELLEME 19.56

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenli görüşmelerden biri gerçekleştirildi. İstikrarlı desteği için Türkiye’ye minnettarız. Erdoğan’a, Rusya Federasyonu tarafından devam eden saldırganlık ve nükleer terörizm hakkında bilgi verildi. Düşmanlıklara son vermeliyiz” dedi.

GÜNCELLEME 19.20

Ukrayna’da Rusya yanlısı tutumuyla bilinen ‘Muhalefet Platformu – Yaşam İçin’ Partisi’nden milletvekili İlya Kiva, Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin “alelacele Polonya’ya gittiğini” ve ABD’nin Varşova Büyükelçiliği’nde sığındığını söyledi.

Gün içerisinde Rusya Devlet Duması Sözcüsü Volodin, Zelenskiy’in Ukrayna’dan ayrıldığını iddia etmiş ancak Ukrayna’nın yasama organı Verhovna Rada’dan konuya ilişkin yalanlama gelmişti.

GÜNCELLEME 19.11

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın şu anda ağır bir bedel ödediğini, Ukrayna’daki çatışmaların Putin’in savaşı olduğu söyledi. Stoltenberg, “Kendisi seçti bu savaşı, şimdi barış dolu bir ülkeye saldırıyor. Putin’in derhal savaşı sona erdirmesini, şarta bağlamadan güçlerini Ukrayna’dan çekmesini, diplomasi sürecinin başlamasını talep ediyoruz”

GÜNCELLEME 18.33

ABD’li Senatör Lindsey Graham’ın Putin’e dönük suikast çağrılarına dönük İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın sözcüsü bu fikri onaylamadıklarını ifade etti.

Sözcünün ifadelerine göre İngiltere Başbakanı Johnson, Putin’in bunun yerine “korkunç eylemleri” nedeniyle uluslararası bir mahkeme tarafından yargılanması gerektiğine inanıyor.

GÜNCELLEME 17.54

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Rusya müzakerelerinin üçüncü oturumunun iki gün içerisinde yapılacağı açıklandı.

GÜNCELLEME 17.45

Rusya’nın Ukrayna operasyonunun dokuzuncu gününde, Batılı şirketler Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararları almaya devam ediyor. Microsoft’un bugün yaptığı açıklamada, Rusya’daki ürün ve hizmet satışlarının askıya alındığı belirtildi.

GÜNCELLEME 17.32

Almanya Başbakanı Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki mevcut krizi telefonda görüştü.

GÜNCELLEME 17.14

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Zaporijya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından bugün acil olarak toplanma kararı aldı. BM Güvenlik Konseyi’nin Türkiye saati ile 19.30’da bir toplanacağı açıklandı.

GÜNCELLEME 16.52

İsviçre hükümeti, Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarını kabul etti

GÜNCELLEME 16.36

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in ülkeden ayrılarak Polonya’ya gittiği iddia edildi.

GÜNCELLEME 16.14

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın çatışma durumlarından kaçınmak için Rusya ile iletişim kanallarını sürdürmeyi hedeflediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, Ukrayna’da kullanılan yasak bombalardan Rus Lider Putin’in sorumlu tutulacağını söyledi.

GÜNCELLEME 15.54

Aralarında Ahmet Ümit, Altay Öktem, Aslı Tohumcu, Birhan Keskin, Tuğrul Eryılmaz, Yıldırım Türker, Pelin Batu, Orhan Alkaya ve Latife Tekin’in de bulunduğu 180 yazar, sanatçı ve gazeteci Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine tepki gösterdi. Türkçe ve İngilizce yapılan açıklamada “Rusya’nın, Ukrayna topraklarındaki emperyal istila girişimini, ‘ama’sız bir kararlılıkla kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

GÜNCELLEME 15.38

Kremlin Sözcüsü Peskov: “Kremlin, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin sessizce yürütülmesi ve kamuya açıklanmaması gerektiğine inanıyor. Bu, sorunu çözme vizyonumuzu Kiev’e iletmek için bir fırsat.”

GÜNCELLEME 15.29

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, Rusya merkezli araştırma şirketleriyle artık yeni anlaşmalar yapmayacaklarını duyurdu.

Mamer, yaptığı açıklamada, “Komisyon, Avrupa Komşuluk Aracı sınır ötesi işbirliği programlarının yanı sıra Baltık bölgesi programında Rusya ve Belarus ile işbirliğini askıya aldı” denildi.

GÜNCELLEME 15.21

Karadağ, Rus diplomatı sınır dışı ediyor. Karadağ yönetimi, Rus diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi.

GÜNCELLEME 15.01

ABD’nin Ukrayna büyükelçiliği ‘nükleer santrale saldırmanın savaş suçu’ olduğunu ve bu girişimle, Putin’in ‘terör saltanatı’nın bir adım daha ileri götürüldüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME 14.40

Kuzey Akım-2’nin operatör şirketi Nord Stream AG’nin iflas başvurusunda bulunduğu iddia edildi. Nord Stream AG’den yapılan açıklamada, haber yalanlanarak bilginin doğru olmadığı belirtildi.

GÜNCELLEME 14.10

Zvezda televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya göre Batı, Ukrayna konusundaki eylemleriyle Rusya’yı yok etmeye yönelik kapsamlı planının bir kısmını gerçekleştiriyor.

Zaharova “Temelde şu an yaptıkları aslında daha büyür bir planın parçası. Hepsinin tek söylediği, Rusya ekonomisini, Rusya’yı yok etmek istedikleri. Rusya’nın iç ve dış politikasının, finansal sisteminin, kültürel ve tarihsel yapısının yok edildiğinden emin olmak için bunu yapmak istiyoruz diyorlar.” açıklamasında bulundu.

GÜNCELLEME 13.45

Rus ordusu güney Ukrayna’da Mykolaiv’e girdi

GÜNCELLEME 13.26

Rusya, ABD ve Avrupalıların yaptırımlarına cevap olarak yeni bir yaptırım yasası çıkardı. Rusya Parlamantosu’nun alt kanadı Duma, ‘Rusya vatandaşlarının haklarına saldırdığı’ iddia edilen yabancıların mallarına el konulmasına dair kanunu kabul etti.

GÜNCELLEME 12.58

Geçtiğimiz günlerde Vatan Partisi’nden bir heyetle Moskova’ya giden AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen patron Ethem Sancak, Rusya televizyonu RBK ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Sancak söyleşide, Ukrayna’ya satılan Bayraktar SİHA’larının Rusya’ya karşı kullanılacağını bilmediklerini iddia etti.

Sancak’ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

“Erdoğan Zelenskiy’in ilgisini bu tarafa doğru çekmeye çalıştı, hala çalışıyor. Bayraktar’ları satarken böyle kullanılacağını bilmiyorduk. Rusya ile müttefikiz. S-500 yapacağız, uzaya çıkacağız. 2 gündür Moskova’dayım, 10-20 yıllık stratejik ilişkiler geliştiriyoruz”

“Rusya Ukrayna meselesinde ana suçlu NATO’dur. NATO geçmişten gelen kanserdir, urdur. Teröristleri destekleyen, 2016’da darbeye kalkışan da NATO’dur. Yaptırımlara katılmayacağız çünkü Rusya düşerse Türkiye bölünür, Türkiye düşerse de Rusya için aynı şey geçerli”

GÜNCELLEME 12.47

Belarus Cumhurbaşkanı, ordusunun Ukrayna’nın işgaline katılmayacağını tekrarladı

GÜNCELLEME 12.24

Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi, Ukrayna ordusunun, Ukraynalı neo-nazi Azov taburuna bağlı bir özel birliğin Mariupol’deki karargahını Toçka-U füzesiyle vurduğunu, 20’den fazla militanın öldüğünü açıkladı.

Ukrayna ordusunun söz konusu karargahı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile aşırı milliyetçi taburlar arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle vurduğunu belirten Halk Milisi, Azov taburunun ordu komutası altına girmeyi ve eylemlerini orduyla koordine etmeyi tümüyle reddettiğini vurguladı.

GÜNCELLEME 12.04

Blinken: NATO bir savunma ittifakı ancak çatışma bize ulaşırsa buna da hazırız

GÜNCELLEME 11.32

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi: Yaptırımlar bize geri adım attırmaz, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha kötü şartlar gördük

GÜNCELLEME 11.06

Swarovski Rusya’da satışlarını durdurduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 10.59

Gazprom: Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda Avrupa’ya Ukrayna üzerinden doğal gaz sevkiyatını sürdürüyoruz.

GÜNCELLEME 10.45

Polonya: 24 Şubat’tan beri ülkeye Ukrayna’dan yaklaşık 624 bin kişi giriş yaptı.

GÜNCELLEME 10.35

Çin Dışişleri Bakanlığı: ABD, Ukrayna krizi konusunda bizi eylemsizlikle suçlayarak kendi sorumluluğundan kaçmaya çalışıyor.

GÜNCELLEME 10.25

Times, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin geçen hafta üç suikast girişiminden kurtulduğunu haberleştirdi.

GÜNCELLEME 10.10

Norveç hükümeti, Rusya ile bilim ve eğitim alanındaki işbirliğini dondurdu.

GÜNCELLEME 09.50

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Rusya ordusunun eylemleri hakkında yalan bilgi yayanlara hapis cezası verilmesini içeren düzenlemeyi onayladı.

GÜNCELLEME 09.30

Moskova Menkul Kıymetler Borsası bugün de açılmayacak. Bu, borsanın ticarete kapandığı üst üste 5. gün olacak.

GÜNCELLEME 09.10

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BBC’nin “Rusya’daki iç siyasi durumu ve güvenliği baltalamak” için kullanıldığını açıkladı.

GÜNCELLEME 08.50

Google, Rusya’daki tüm reklam satışlarını askıya aldı

GÜNCELLEME 07.49

Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde Rus saldırısı sonucu çıkan yangın söndürüldü.

GÜNCELLEME 05.30

Rus kuvvetleri Zaporizhzhya nükleer santralini ele geçirdi

GÜNCELLEME 02.40

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın uzun vadeli döviz cinsinden “BB+” ve yerel para cinsinden “BBB-” olan kredi notlarını “CCC-“ye indirdi.

S&P’den yapılan açıklamada, Rusya’nın kredi notunda bir kez daha indirime gidildiği aktarılırken, ülkenin uzun vadeli döviz cinsinden “BB+” ve yerel para cinsinden “BBB-” olan kredi notlarının “CCC-“ye indirildiği kaydedildi.

GÜNCELLEME 01.30

ABD yönetiminin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgedeki “insani krizi” gerekçe göstererek Ukrayna, Rusya ve 7 Avrupa ülkesine sınır dışı işlemlerini durdurduğu bildirildi.

CBS kanalına konuşan iki ABD’li yetkili bu ülkelerin Ukrayna’nın yanı sıra Rusya, Belarus, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Romanya ve Slovakya olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 00.50

Rusya’da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için eylemler devam ediyor. Protestolarda yaklaşık 350 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ülke genelinde 24 Şubat’tan bu yana düzenlenen savaş karşıtı eylemlerde, 8 bin 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor

GÜNCELLEME 00.10

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna’daki krizin çözümünün savaş olmadığını söyledi.