İşten çıkarılan KHK’lı akademisyenden İBB’ye 10 soru

ekrem imamoğlu saraçhane ibb mazbata töreni
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KHK ile ihraç edilen Barış akademisyeni Hakan Koçak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne işten çıkarmalarla ilgili 10 soru yöneltti.

thumbnail
İlgili Haber
İBB’den iltisak açıklaması: “Uymak zorunda kaldığımız mevzuat bizi mecbur etti”
thumbnail
İlgili Haber
Önce KHK sonra KOD-42 ! İBB’de işten çıkarılan akademisyen: “İBB’nin Süleyman Soylu’ya boyun eğdiği görülüyor”

Koçak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İBB’de işten çıkartılanlarla ilgili 10 çok net soru soracağım. Gazetecilerin, hukukçuların, akademisyenlerin, ilgililerin ısrarla. İBB’ye ve sayın Ekrem İmamoğlu’na sormalarını, yanıtlarını almalarını öneriyorum, talep ediyorum.” dedi.

Koçak’ın yönelttiği sorular şöyle:

1- İşten çıkartmaların Bakan Soylu’nun İBB’de teröristler var açıklamasından bir süre sonra art arda yaşanması tesadüf müdür? Atanmış Bakan demecinin hukuki statüsü nedir?

2- İşten çıkartmalar Kod-42 ile oldu. Öyleyse çıkartılan emekçiler hangi vasıfları, şartları, bilgileri hakkında yanlış veya yalan beyanda bulunmuşlardır? Aralarında KHK’lı olanların bu durumları bilinmeden mi işe giriş yapılmıştır?

3- Eğer işten çıkışlar Kod-42 ile işçinin işvereni yanıltıcı beyanı gerekçesi ile yapılmışsa neden Sayın İmamoğlu televizyon programında arkadaşları haklı buluyorum, bu bizim elimizde değil demiştir? Bu durumda Sayın Başkan işçilerin “yalan beyanlarını” mı haklı bulmaktadır?



4- İşten çıkartmalar gerçekte-zaman zaman örtük olarak ima edildiği gibi-  “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği” işletilerek mi yapılmıştır? Eğer öyleyse, bu hukuken doğru ise neden açıkça ifade edilmemektedir?

5- Sözkonusu yönetmelik ve dayandığı kanun metnin içinde açıkça ifade edildiği üzre esasen gizlilik gerektiren görevler, belgelerle ilgilidir. Eğer gerçek dayanak bu yönetmelik ise; Belediye iştirakindeki emekçiler için bu yönetmeliğin işletilmesine neden gerek duyulmaktadır?

6- Bahse konu yönetmelik “arşiv ve soruşturma sonuçlarını kurumda oluşacak komisyon değerlendirir ve komisyon kararını atamaya yetkili amire iletir demektedir. Böyle bir değerlendirme komisyonu İBB’de oluşturulmuş mudur? Kimlerden, ne zaman oluşmuş, nasıl bir çalışma sürdürmüştür?

7- Eğer böyle bir değerlendirme komisyonu çalışmışsa önerisi işten çıkartma mı olmuştur? Hangi kriterlerle gelen bilgiler sonucu işten çıkartma önerisi oluşturmuştur? KHK’lı olmak, süren davası olmak, politik görüş vb. kriter olabilir mi?

8- Arşiv ve soruşturma dosyalarında işten çıkartılanların geçmişte kapanmış/süren davaları, KHK’lı oluşları, barış imzacısı olmaları vb. gibi hususlar dışında ne vardır? Protesto, demokratik hakların kullanımı, ifade özgürlüğü vb. bağlamındaki konular suç mu telakki edilmektedir?

9- 15 Temmuz sonrası lugatımıza giren; idari amirler ile devlet güvenlik birimlerinin kanaatlerini anlatan, hukuki dayanağı olmayan, keyfi, ayrımcı “iltisak” kavramına dayalı işlemleri yürütmek, hukuk ve meşruiyet kavgasıyla 2 kez seçimle kazanılmış bir belediyeye yakışır mı?

10- Son olarak çok net sormak isteriz: İBB’nin işten çıkarttığı emekçilerin savunulamayacak, arkasında durulamayacak suçları var mıdır? Yoksa eğer, kendi çalışanlarının damgalanmasına, çalışma hakkından olmasına hayır diyemeyen bir siyasetin/kurumun güvenilirliği sarsılmaz mı?

Bu Yazıya Tepki Ver