Japonya’dan Pekin Olimpiyatları’na “ürkek” boykot !

Pekin 2022 olimpiyat çin
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya, Çin’deki Pekin Kış Olimpiyatları’na, “diplomatik boykot” ifadesini kullanmadan hükümet görevlileri düzeyinde katılmayacaklarını açıkladı.

Japonya’da Liberal Demokratik Parti içindeki muhafazakar kanadın, ülkenin ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin başlattığı diplomatik boykota katılması yönünde baskısına rağmen hükümet, Pekin’in, boykot kararı alan ülkelerin “bunun bedelini ödeyeceğini” açıklamasının ardından ara bir yol buldu.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Japonya’nın Pekin Olimpiyatları’na hükümet görevlisi göndermeyeceğin söyledi. Matsuno, bu kararla ilgili “diplomatik boykot” ifadesini kullanmadı.

Matsuno, şu açıklamayı yaptı: “Ülkemiz evrensel özgürlük, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğünün Çin’de sağlanmasının önemli olduğuna inanıyor”

Japonya’da Liberal Demokratik Parti içindeki muhafazakar kanat, ülkenin ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin başlattığı diplomatik boykota katılması yönünde baskı yapıyordu. Kararın, en büyük askeri müttefik ABD ve en büyük ticaret ortağı Çin arasında ince bir denge kurmaya çalışan Başbakan Fumio Kishida için “zor alındığı” değerlendirildi.

ABD başta olmak üzere çok sayıda Batı ülkesi, Çin’deki insan hakları ihlallerine işaret ederek Pekin’e diplomatik boykot uygulama kararı almıştı. Pekin, boykot kararı alan ülkelerin “bunun bedelini ödeyeceğini” söylemişti.



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir