JP Morgan büyüme tahminini revize etti

1

Dünyanın en eski ve en saygın finans kuruluşları arasında yer alan JP Morgan, Türkiye’ye yönelik büyüme tahminini yukarı yönde revize etti. Bu kararda Merkez Bankası’nın izlediği politika, ekonomide kazanılan ivme ve pandemi etkilerinin azalma eğilimi etkili oldu.

New York (ABD) merkezli finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını değerlendirdiği raporunda, Türkiye için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Mobilitede hızlı toparlanmayı ve COVID-19’a karşı aşılamanın hızlanmasını dikkate alan JP Morgan, 2021 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 6,1’den yüzde 6,8’e yükseltti. TCMB’nin beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 19’da tuttuğuna işaret eden JP Morgan, ana politika yönlendirmesine ilişkin cümlelerin önceki PPK toplantısına göre değişmeden kaldığına dikkat çekti.

JP Morgan, güçlü yurt içi talep, yükselen maliyetlerin yol açtığı fiyat baskıları ve zayıf politika kredibilitesinin sıkı politikanın devam ettirilmesini desteklediğini vurguladı. “Eenflasyonda görülen aşağı yönlü sürprizlere rağmen fiyat baskıları hala güçlü ve TCMB’nin baskıları kontrol altında tutmak ve politika kredibilitesinde biraz toparlanma sağlayabilmek için güçlü durmasına ihtiyaç var” değerlendirmesini yapan JP Morgan, ilk faiz indiriminin eylülde 100 baz puan olacağını öngördüklerini hatırlattı.

Erken gevşeme zarar getirir

JP Morgan’ın Türkiye ile ilgili raporunda erken faiz indirimi konusunda, “Bunun getireceği risklerin farkındayız” ifadeleri kullanıldı. Kuruluştan ayrıca, “TCMB PPK açıklamasındaki ihtiyatlı ifadeler bizi cesaretlendirdi. Bir kez daha erken bir gevşetmenin halihazırda zayıf olan politika kredibilitelerini baltalayabileceği, ekonomik görünüm için zarar verici olabileceğini ikaz ediyoruz” açıklaması yapıldı.