İki yıl arayla doğan ancak doğum günleri 26 Mayıs olan kadın boksörlerimize aileleri isim olarak Busenaz’ı tercih ederken, ikili kariyer olarak kendilerine boksu seçmiş. Hayatlarında Trabzon’un ayrı bir yeri olan ‘Demir yumruklu’ kızlarımız, Tokyo’da sayısız ilke de birlikte imza attı
Olimpiyat Oyunlarında Türkiye adına en gurur verici hikayelerden birine ve sayısız ilke imza atan iki kadın boksörümüz, belki de ortak bir kaderin iki baş rol oyuncusu olarak sahne aldılar. Tokyo 2020’de altın ve gümüş madalyayı boynuna takan sporcularımızın hayata gözlerini açtıkları günün aynı olması bu kaderin ilk basamağı oldu. Her iki boksörümüzün de doğum tarihi 26 Mayıs. Bir farkla Bursa’da doğup, Trabzonspor’da boks yapan altın kızımız Sürmeneli 1998’de, Trabzon’da doğup, Fenerbahçe sporcusu olan gümüş kızımız Çakıroğlu ise 1996’da hayata gözlerini açmış.
ÇAKIROĞLU KOTA ALAN İLK İSİM
İki olimpik kız iki yıl arayla aynı gün dünyaya gelirken, ortak kaderlerinin cilvesi olarak aileleri tarafından aynı ismi aldı. Yine bir farkla, Çakıroğlu ailesi kızlarına ‘Buse Naz’ ismini verirken, Sürmeneli ailesi aynı ismi ‘Busenaz’ olarak taktı. Ve iki Busenaz kariyer olarak sporculuğu ve boksu seçti. Türk kadın boksunda yıldız gibi parlayan ikili haziranda Paris’te olimpiyat kotası için ringe çıktı. Buse Naz Çakıroğlu burada kadın boksunda olimpiyata katılma hakkı kazanan ilk isim oldu.
HER MAÇLARI TARİHE GEÇTİ
Tokyo’da her maçlarında bir ilki başaran iki sporcumuzun aldığı unvanları maç sıraları belirledi. Son 16 turu ve çeyrek finalde Sürmeneli’nin maçları önceydi. Yarı final ve finalde ise Çakıroğlu ilk ringe çıktı. Bu nedenle Sürmeneli, Tokyo’da Türk kadın boksu tarihine ilk maçı oynayan, ilk galibiyeti alan, madalyayı garantileyen isim olarak geçti. Çakıroğlu ise finale ilk kalan ve ilk madalya kazanan boksörümüz oldu. Finalde kazanan Sürmeneli ilk olimpiyat şampiyonu unvanını da aldı.