Uluslararası bilgisayar korsanlarının fidye taleplerinde artık Amerikan Doları yerine Bitcoin istemesi, dijital para biriminin kalıcı olarak hayatımıza girdiğine dair bir gösterge olarak yorumlanıyor.
En son geçtiğimiz hafta bilgisayarları hacklenen petrol taşımacılığı şirketi Colonial Pipeline, tüm operasyonlarını durdurmak ve Bloomberg’in haberine göre bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar değerinde Bitcoin’i fidye olarak ödemek zorunda kalmıştı.
Siber güvenlik firması PurpleSec’e göre, 2018’den bu yana bilgisayar korsanlığı olaylarının yarısından çoğunda Bitcoin olarak fidye ödemesi talep ediliyor.
Bitcoin’in en güçlü ve en tehlikeli özelliği: Denetlenememesi
Bitcoin transfer işlemlerinin kolay, hızlı ve daha az maliyetli olmasının arkasında kimlik doğrulamaya ihtiyaç doğurmaması geliyor. İki ‘Bitcoin cüzdanı’ arasında dijital paranın aktarılması için sadece bir ‘cüzdan adresine’ ihtiyaç duyuluyor ve işlem en fazla birkaç dakika sürüyor.
Bu, aynı zamanda devletlerin düzenleme kurumları açısından en çok endişeye neden olan özellik.
Bitcoin’in denetlenmeye elverişli olmaması, terörizmin finansmanında ve kara para aklama işlemlerinde kolayca kullanılabilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle örneğin Binance gibi dev kripto para piyasaları, ABD’de inceleme altında tutuluyor.