İngiliz The Economist, pandemiden dolayı ölenlerin sayısının açıklanan resmi rakamların 4 katı olduğunu yazdı. Küresel ölü sayısı da 3 değil, 7-12 milyon arası. Hindistan gibi Afrika da kırılıyor
Resmi rakamlara göre, dünya çapında koronavirüsten ölenlerin sayısı üç milyonu aştı. Ancak İngiliz The Economist, bu verilerin ne kadar yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Bugüne kadar ölü sayısı 7.1 milyon ile 12.7 milyon kişi arasında, ortalama değer 10.2 milyon. Bununla birlikte, resmi rakamlar en iyi ihtimalle gerçek kayıpların yarısına zar zor ulaşıyor ve en kötü ihtimalle gerçek rakamların yalnızca dörtte birine karşılık geliyor. The Economist, kovid rakamlarının yalan olduğunu ortaya çıkarmak için Güney Afrika modeli üzerinde bir örnekleme yayınladı.
Güney Afrika’da bir yılda aşırı ölüm oranı (yani önceki eğilimler ve demografik değişiklikler dikkate alınarak beklenen ölümlere kıyasla gerçek ölüm oranı) 158.499 kişi oldu. Sağlık yetkilileri, bu ölümlerin % 85-95’inin, Güney Afrika için resmi rakamlardan neredeyse üç kat daha yüksek olan SARS-CoV-2 virüsünden (kovid-19’un nedeni) kaynaklandığından emin. Resmi verilerdeki tutarsızlıklar şu gerçeğin sonucuydu: Bir kişinin kovid-19’dan ölümünü kaydetmek için, kovid-19 için yaptığı testlerin sonuçlarını almak ve ölümün bu hastalıktan geldiğini kaydetmek gerekiyor. Güney Afrika’da kovid-19 için yapılan testlerin sayısının diğer ülkelerdeki ilgili testleri aşmasına rağmen, toplam sayı düşük kalıyor.
The Economist’e göre, 10 Mayıs itibarıyla kovid-19 salgını sonucunda, ölüm oranı % 95 olasılıkla arttı ve şu anda Asya’da 2.4 ila 7.1 milyon aralığında (resmi açıklamaya göre) rakamlar 0.6 milyon ölü); Latin Amerika ve Karayipler’de 1.5 ila 1.8 milyon ölüm aralığında (resmi rakamlara göre 0.6 milyon); Afrika’da 0 ila 2.1 milyon ölüm aralığında (resmi olarak 0.1 milyon); Avrupa’da 1.5 ila 1.6 milyon ölüm aralığında (resmi rakamlara göre 1 milyon); Amerika ve Kanada’da 0.6 ila 0.7 milyon ölüm aralığında (resmi rakamlara göre – 0.6 milyon).
Fakir ülkeler daha çok acı çekti
Bir yandan, dünyanın fakir bölgeleri, yakalanan ölümlere ilişkin resmi rakamların yansıttığından daha fazla acı çekti; ancak buna rağmen, kişi başına kovid-19 insidans oranları zengin ülkelerde gerçekten daha çirkin görünüyor. Asya ve Afrika için, bir milyon kişi başına tahmini ortalama ölüm oranı, Avrupa’nın (Rusya dahil) yaklaşık yarısı. Hindistan, en azından şimdilik İngiltere’yi yakaladı.