Kovid suç oranını yaklaşık yüzde 37 azalttı

saglikmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Utrecht Üniversitesi’nde Dr. Amy Nivette ve ekibi, 23 farklı ülkede 27 şehirde karantina sırasında meydana gelen günlük suçların sayısını analiz etti… Sonuç: Suçlular, suç işleyecek fırsat bulamadı

Kovid-19 yüzünden dünya nüfusunun %40’ı yani 2.9 milyar insan evlere hapsoldu. Sosyal bilimciler, bu kapanmanın etkilerini araştırdı. Utrecht Üniversitesi’nde Dr. Amy Nivette ve ekibi, 23 farklı ülkede 27 şehirde karantina sırasında meydana gelen hırsızlık ve cinayet gibi, günlük suçların sayısını analiz etti. İşte araştırmanın sonucu: Suç %37 oranında azaldı.

Dr. Amy Nivette diyor ki: “Bulgularımız, evde kalma politikalarının kentsel suçlarda önemli bir düşüşle ilişkili olduğunu gösteriyor. Ortalama olarak, dahil edilen tüm şehirlerdeki suç düzeylerindeki genel azalma %37 idi. Evde kalma politikalarının tetiklediği kentsel hareketlilikteki ani düşüşün, birçok yüksek hacimli suçla ilgili fırsatları azalttığını ve vesayetin arttığını öne sürüyorlar.

En azından kısa vadede, genel suç düzeylerindeki değişimi etkileyen baskın mekanizma psikolojik ve sosyal gerilimlerdeki artıştan ziyade rutin faaliyetlerdeki değişim oldu. Bu belgede ele alınan suç kategorileri içinde bir suç türünden diğerine geçiş anlamında yer değiştirme etkilerinin lehine veya aleyhine kanıt bulamadık.”

Cinayetten en az azalan

Dr. Amy Nivette’in araştırmasında kentsel aktivitenin hızlı yavaşlaması, büyüklük, coğrafi konum ve sosyal yapıdaki farklılıklara rağmen, benzer suç kategorileri üzerinde karşılaştırılabilir etkilere sahipti. Ortalama azalma, -14% ile cinayette en küçüktü. Hırsızlık (-%28), araç hırsızlığı (-%39) ve saldırı (-%35) en çok düşen suçlar.



 

 

Bu Yazıya Tepki Ver