Küresel uçurum, paralimpik eşitsizlik

paralimpik oyunlar

Fakirlerin tekerlekli sandalyesi bile yokken, 1.4 milyarlık büyük nüfus avantajı olan Çin dışında tarihsel madalya sıralamasındaki en güçlü ilk on ülke, yalnızca sanayi sonrası zengin toplumlar

Die Tageszeitung (TAZ) “Paralimpik eşitsizlik: Zengin ülkeler arasındaki rekabet” başlıklı bir makale yayınladı. “Tokyo’daki Paralimpik Oyunları zengin ve fakir arasındaki küresel uçurumu özellikle güçlü bir şekilde yansıtıyor” denilen makalede Ulusal Paralimpik Komiteleri olan 25 ülkenin parasızlık nedeniyle Tokyo’da temsil edilmediği vurgulandı. TAZ’a göre, bir ülke ne kadar yoksulsa, engelli olarak egzersiz yapma lüksü de o kadar fazla.

SADECE KATILIM DEĞİL

Bir spor tekerlekli sandalyenin maliyeti birkaç bin euro ve spor protezleri de birçok ülkede karşılanamaz. Coventry Business School’da profesör ve Paralimpik sporlar konusunda uzman olan Ian Brittain, ülkelerin Paralimpik Oyunlardaki başarısını, bir toplumun engellileri günlük yaşama ne ölçüde entegre ettiğinin açık bir göstergesi olarak niteledi. Ancak zengin ve fakir arasındaki uçurumu Olimpiyat Oyunlarındakinden bile daha büyük olan sadece katılım değil.

YAKLAŞAMIYORLAR BİLE

Uçurum, yarışmalarda elde edilen başarılarla da belgelenmekte. 1.4 milyarlık büyük nüfusu nedeniyle halihazırda bir avantaja sahip olan Çin dışında, tarihsel madalya sıralamasındaki en güçlü on ülke, yalnızca sanayi sonrası zengin toplumlar. Aynı zamanda en büyük heyetleri gönderenler de onlar. Polonya, Ukrayna ve Özbekistan gibi post-sosyalist ülkeler yaşam standartları açısından da iyi durumdalar. Ancak zengin ülkelerin başarılarına yaklaşamıyorlar.

ZENGİNLER REKOR KIRACAK

Dünya nüfusunun %15, yani yaklaşık 1.2 milyar insanın engelli. Refahın yanı sıra eğitim seviyesinin de düşük olduğu birçok ülkede, engelliler de sosyal olarak daha fazla dışlanıyor. Tokyo 2020 organizatörleri, 4.25 milyar izleyici ile küresel TV reytingleri için bir rekor daha bekliyor. Oyunlar 150 ila 160 ülkede yayınlanıyor. İlk kez Sahra altı Afrika’da 40 ülkede de yayınlanacak. Birçok engelli izleyici ilk kez televizyonda kendilerine benzeyen insanları görecek. Günlük yaşam birçok yerde ciddi şekilde kısıtlandığından, genellikle daha fazla insan televizyonun karşısındadır. Ancak bu sefer de ağırlıklı olarak zengin ülkelerden madalya kazananları görecekler.