Kuzey Marmara Otoyulu ilgili yazı yazan Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, yapılan ek sözleşme ile kamuya 18 milyar TL ek yük bindirildiğini ileri sürdü.
Toker’in yazsı ve paylaşımı şöyle;
Cengiz, Limak, Kolin, Kalyon, RSY İnşaat, Pak Yatırım. Bu altı şirket, Kuzey Marmara Otoyolu’nu (KMO) yapıp işleten KMO Anadolu A.Ş adlı “görevli şirket”in ortakları.
KMO Anadolu A.Ş, 169 kilometrelik Kurtköy-Akyazı otoyolunu yaptı, paralı işletiyor. Bir önceki yazıda duyurdum: Karayolları Genel Müdürlüğü, KMO Anadolu A.Ş ile daha önce imzaladığı yap-işlet-devret (YİD) sözleşmesine, bir ek “Mutabakat 2” daha imzaladı. 16 Eylül 2019 tarihli sözleşme ekiyle, şirkete verilmiş araç garanti sayısı artırıldı, işletme süresi 2029’a uzatıldı. (YİD projelerinde işletme süresinin uzatılması, hukuka aykırılık tartışmasının yanı sıra; Hazine’den şirket kasasına yıllarca, ek milyarlar akması demek.)
Toplu fotoğrafa bakalım: Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerinin üst adı olan Kuzey Marmara Otoyolu’nda 2017’den 2019’a kadar geçen zamanda 2 milyar 187 milyon dolar ek maliyet artışı ortaya çıkmış. Bugünkü kurla karşılığı 18.3 milyar TL.
(Kurtköy-Akyazı’da olduğu gibi, Kınalı-Odayeri için de sözleşme değişikliği yapıldı mı bilmiyorum.)
Bu vesileyle konuyla bağlantılı önemli bir soruyla bitirelim: KMO açıldı. Paralar “müşteri” vatandaştan tahsil ediliyor. Peki, Karayolları bu otoyolun kesin kabulünü yaptı mı?”
Kuzey Marmara Otoyolu'nda ek mutabakatla arttırılan araç garantisini açıklıyoruz
Ek faturalar:
Kurtköy-Akyazı 12, 2 milyar ₺
Kınalı-Odayeri 6,2 milyar ₺Hazine, artan maliyetin kredileri ni 2. kez üstlendi
Bugünkü yazı: https://t.co/0035gSzPTa @gazetesozcu aracılığıyla
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) June 14, 2021