Lübnan bitti ! Devlet de Merkez Bankası da iflas etti

lübnan-para-kriz

Lübnan Başbakan Yardımcısı Saadeh Al-Shami katıldığı bir televizyon programında, devletin ve Lübnan Merkez Bankası’nın iflas ettiğini ifade ederek, kayıpların devlet, Lübnan Merkez Bankası, bankalar ve mevduat sahipleri arasında dağıtılacağını belirtti.

Lübnan Başbakan Yardımcısı Saade eş-Şami, yıllardır ekonomik krizle boğuşan ülkede devletin iflas ettiğini söyledi.

Aynı zamanda Lübnan hükümeti adına Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri sürdüren heyetin başında bulunan Şami, katıldığı bir televizyon programında ülkenin ekonomik durumu hakkında açıklamalar yaptı.

Merkez Bankasındaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede başka ciddi krizlerin de patlak vermesine yol açtı.

Ekonomik krizden önce yaklaşık 440 dolar civarında olan asgari ücret, Lübnan lirasındaki değer kaybı nedeniyle 30 doların altına kadar düştü.

Birleşmiş Milletlerin 1 Temmuz 2021’de yayımladığı değerlendirme raporunda, yaşam şartlarının 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminden bile daha kötü olduğu vurgulanmıştı.

Lübnan hükümeti, Aralık 2021’de, yolsuzluk, mali kaynakların kötü kullanılması ve likidite sorunu nedeniyle finansal sistemdeki kaybın 66 milyar dolar olduğunu bildirmişti.