Lübnan hükümeti, ekonomik kriz ve artan toplumsal huzursuzluk sebebiyle, ülkesindeki 1,5 milyon Suriyeli sığınmacıyı zorla ülkelerine göndermeye devam ediyor…
Suriye İç Savaşı’nın başladığı 2011’den beri Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan üç ülke sırasıyla Türkiye, Lübnan ve Ürdün.
Türkiye’de siyasi partilerin açıklamalarına göre 3,5 milyon ile 6 milyon arasında Suriyeli göçmen bulunuyor.
Lübnan’da ise 1,5 milyon Suriyeli var. Toplam nüfusu 6 milyon olan Lübnan, nüfusun beşte birinden fazlasına tekabül eden Suriyeli göçmenler yüzünden zora düştü.
Lübnan hükümeti, silahlı kuvvetlere “zorla gönderme” talimatı verdi. Suriyeli sığınmacılar, Lübnan ordusu tarafından zırhlı araçlara bindirilip Suriye’ye geri dönmeleri için geri dönüş merkezlerine götürüldü.
EKONOMİK KRİZ YAŞANDI
Ekonomik kriz geçiren Lübnan, Suriyeli sığınmacılara baktığı için vatandaşına sosyal hizmette bulunamıyor. Devlet kasasındaki para Suriyeli göçmenlere harcanıyor, vatandaş kendi parasını bankadan çekemiyor.
Artan suç oranları ve toplumsal huzursuzluk da Lübnan halkının Suriyeli sığınmacılar konusunda “Geri dönsünler” çizgisine getirdi. Lübnan halkı, kendileri de Arap olduğu halde Suriyeli sığınmacıların memleketlerine dönmesini talep etti.
Lübnan hükümeti, halkın talebine daha fazla direnemedi ve talimatı verdi. Lübnan ordusu, Suriyeli sığınmacıları evlerinden alıp, zorla kamyonlara bindirerek Suriye’ye göndermeye başladı.
O anlar, bir Lübnanlı tarafından cep telefonu kamerasıyla anbean kaydedildi.
Türkiye’de “Zorla gönderme” tartışmalarına, özellikle İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından fonlanan 10’lar Medya ve sığınmacı entegrasyonunu savunan siyasi partiler karşı çıkmış, “Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir sığınmacı zorla gönderilemez” demişti.
Türkiye’nin yanı başındaki Lübnan’da yaşanan son gelişmeler, bu uygulamanın mümkün olduğunu gösterdi. Üstelik Lübnan’da yaşanan insani kriz sebebiyle BM temsilcileri de mevcut.