Lübnan’da gerginlik sürüyor: 9 şüpheli gözaltında

lübnan

Lübnan’daki Şii Emel Hareketi, dün başkent Beyrut’ta çıkan olaylarda hayatını kaybeden 6 kişiden üçünün Harekete bağlı olduğunu açıkladı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Emel Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, Beyrut’taki çatışmalarda Hareket mensubu Mustafa Münir Zebib, Hasan Muhammed Subhi Meşik ve Hasan Cemil Name’nin öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Emel Hareketinin suçluların ortaya çıkarılması ve tutuklanması için çalışarak soruşturmayı yakından takip edeceği ifade edildi.

9 kişi gözaltın alındı

Beyrut’ta meydana gelen silahlı çatışmalara karıştığından şüphelenilen 9 kişinin yapılan baskınlarda gözaltına alındığını bildirildi.

Açıklamada, çatışmalarının ardından ordu bölgedeki varlığını artırdığı ve saldırının faillerini yakalamak için baskınlar düzenlediği ifade edilerek, 1’i Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 9 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar hakkındaki soruşturmanın “yetkili yargı organlarının gözetiminde” devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Ordu, durumu sakinleştirmek ve (toplumda) daha fazla bölünmeyi önlemek için her iki tarafla temas kurdu. Komuta, daha fazla çatışmayı önlemek için bölgede ordu birlikleri konuşlandırdığını ve silahlı insanların varlığına müsamaha göstermeyeceğini yineler” denildi.

Ulusal yas ilan edildi

Lübnan Başbakanı Najib Mikati sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yarın Beyrut’ta yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybedenler için 1 günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Lübnan’da Şii Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limanı’nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan Hristiyan hakim Tarık el-Bitar’ın yerine başkasının atanması talebiyle bugün Beyrut Adalet Sarayı’na yürüdüğü sırada göstericilerin üzerine ateş açılmış, olayda 6 kişinin öldüğü, 32 kişinin yaralandığı bildirilmişti.