Manisa’daki kazılarda ortaya çıkan tarihi gerçek

Aigai-Antik-Kent
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 bin 700 yıllık geçmişe dayanan Aigai Antik Kenti’nde çok ciddi bir ekonomik sistem olduğu, burada insanların orta halli ve üst seviyede yaşadıkları ortaya çıktı.

Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan, Manisa’nın Yunusemre ilçesi Yuntdağ Köseler Mahallesi yakınında bulunan ve 2 bin 700 yıllık geçmişe dayanan Aigai Antik Kenti’nde 2021 yılı kazı çalışmaları başladı. Çalışmalar, 3 bin mezarın tespit edilerek belgelendiği  alanında sürüyor. Fransa, İtalya ve Almanya’dan da arkeologların katılımıyla uluslararası proje gerçekleştirilen nekropolis alanındaki mezarlarda ortaya çıkan insan kalıntıları ve kemikler incelendi. Antropologlar ve paleopatologların yardımıyla gerçekleşen çalışmada, kentte yaşayan insanların ortalama yaşam süresi ve insanların nasıl beslendikleri ortaya çıktı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, kemiklerin DNA incelenmesinden, antik kentteki insanların ortalama 40-45 yıl yaşadıkları ve dönemine göre çok kötü olmayan beslenme alışkanlıklarına sahip olduklarının ortaya çıktığını söyledi.

NELER ÖĞRENDİK?

Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:

– Nekropolis alanında 10 mezar bulduk. Bu mezarların tarihi M.Ö. 700’lü yıllara ait. Mezardaki kişiler kenti kuran kişiler.

– Bu coğrafyada yaşayan insanların orta halli ve üst seviyede yaşayan insanlar olduğu ortaya çıktı.

– Aigai, Yuntdağı’nın üzerinde kurulmuş bir antik kent. Antik Dönem’de kent devleti kurulmuş. Çok ciddi bir ekonomik sistem var.



– Şehrin geçimini hayvancılık oluşturuyor. Aigai ‘keçi’ demek. Hayvancılıktan çok ciddi paralar kazandıklarını görüyoruz.

Yaşamın sürdüğü antik kent: Stratonikeia

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nin tanıtımı amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgesel çekimleri başladı. Dünyanın en büyük mermer antik kentlerinden birisi olmasının yanında tüm uygarlıkların kalıntısı bulunan Stratonikeia’yı 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ziyaret etmişti. Yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Stratonikeia’da 1763 yılındaki depreme kadar yaklaşık 120 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor. Cumhuriyet döneminde yapılan taş evlerde hala 4 aile yaşamını sürdürüyor. Türkiye’de yaşamın sürdüğü ender antik kentlerden birisi olan Stratonikeia’ya son yıllarda tekrar dönüş başladı.

 

Bu Yazıya Tepki Ver