Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı”

mehmet muş
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Son yılları saymazsanız, enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarında” açıklamasıyla gündeme oturan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yeni açıklamasında ihracat artışını övdü. Muş, “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

thumbnail
İlgili Haber
Ekonomi alarm veriyor !… Dış ticaret açığı patladı, ihracatın ithalatı karşılama oranı düştü
thumbnail
İlgili Haber
Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “Son yılları saymazsanız, enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarında”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.

İthalat ve ihracat rakamları hakkında bilgi veren Muş, “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209.5 milyar dolara yükselmiş bulunuyor. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ekim ayında 29.3 milyar dolar olurken, bu rakamın yüzde 26’sı enerji ithalatı kaynaklıdır. Benzer şekilde ocak-ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51’i enerji ithalatından oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

Küresel risklere dikkat çeken Muş, “Pek çok uluslararası kuruluş 2023 yılında küresel yavaşlamanın geniş tabanlı olabileceğini öngörürken, geçtiğimiz ay yayınlanan IMF raporunda ise küresel büyüme oranının yüzde 2’nin altına düşme ihtimalinin güçlendiği belirtilmektedir. Birçok öncü göstergenin yanı sıra, PMI verileri özellikle Avrupa’da beklentilerin üzerinde bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Avro Bölgesi’nde temmuz ayında 50 eşik değerinin altına inen PMI göstergesi, ekim ayında da 46.6 seviyesine gerileyerek son 29 ayın en düşük seviyesine düşmüştür” diye konuştu.

Muş, şunları söyledi:

“Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalarda Rusya’dan gelen gaz kesintilerinin AB büyüme oranlarında 0,5 ila 3 yüzde puan arasında negatif etki yaratabileceği hesaplanmaktadır. Pandeminin başından beri dünyada enerji fiyatlarından kaynaklı büyük bir enflasyon dalgası oluşmuştur. Bu yıl ocak-eylül dönemini pandemi öncesi dönemle kıyasladığımızda doğalgaz fiyatlarında yüzde 772 oranında artış olurken, aynı dönemde kömür fiyatlarında ise yüzde 291’lik bir artış gerçekleşmiştir. Küresel ekonomi ve ticaretle üst düzey bir entegrasyon sağlamış olan ülkemiz, dünyadaki bu gelişmelerden olumsuz etkilenmesine rağmen, sanayi üretimimizde artış devam etmektedir” 



Bu Yazıya Tepki Ver