Metro Boğaz’la buluşacak

ibb-den-sariyer-e-funikuler-hatti-projesi_e880d

İBB, Türkiye’de ilk kez uygulanacak, dünyada ise nadir görülen istasyonlu füniküler hattı için ihaleye çıktı. Saatte tek yönde 3 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak projenin 780 gün içinde tamamlanması hedefleniyor. Hat, Sarıyer ve Beykoz ilçelerinin trafik yükünü alacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer ve Beykoz’un trafik yükünü hafifletecek füniküler hattı için ilk adımı attı. Türkiye’de ilk kez uygulanacak, dünyada ise nadir görülen istasyonlu füniküler hattının ihalesi, İBB Bakırköy ek hizmet binasında gerçekleştirildi. İhaleye 21 firma teklif verdi. Türkiye’nin ilk 3 istasyonlu füniküleri özelliğini taşıyan İTÜ – İstinye Hattı’nın uzunluğu 2 bin 650 metreyi bulacak. Yenikapı – Hacıosman Metrosu’na entegre edilecek raylı sistem tamamlandığında saatte tek yönde 3 bin yolcu taşıyacak.

ŞEHİR HATLARINA BAĞLANACAK

Fünikülerin İTÜ ve İstinye istasyonlarının uzunluğu ise 80 metre, orta kısmında bulunacak Reşitpaşa İstasyonunun uzunluğu ise 150 metre olacak. Metroyu İstinye’de sahil yolu ve Boğaz ile buluşturacak raylı sistem, Şehir Hatları iskelesine bağlanacak. Deniz yolu ile desteklenecek sistem, İstanbul’da Asya ve Avrupa kıtası arasındaki mevcut köprülerin ve tüp geçitlerin yükünü hafifletecek. Proje, özellikle Sarıyer ve Beykoz ilçelerinin yolcu ve trafik yükünü alacak.