26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Silivri depreminde hasar gören ve Mimar Sinan’ın “şaheserim” dediği tarihi köprü çökme tehlikesi ile karşı karşıya.
İlgili kurumları bir kez daha uyaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Gelecek nesillere aktaracağız ama köprü elden gidiyor. Köprü çöküyor. Çöktüğü zamanda bir daha eskisini yapamayız. Duyulsun diye söyledim. Muhteşem eserim dediği ve sadece bu eserin üzerinde imzası bulunan koca Mimar Sinan’ın bize emanetidir bu köprü. Bütün eserler bize emanettir. Bunları korumak da bizim milli görevimizdir” diye konuştu.
Atık toplayıcılara düzenleme
Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ikinci oturumu Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün başkanlığında gerçekleşti. İlk oturumda komisyonlara havale edilen maddeler komisyonlardan gelen raporlar doğrultusunda müzakere edilerek karara bağlandı. Birinci oturumda Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilen “Büyükçekmece Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünce, plastik, kağıt, metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanması konusunda herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapanların sisteme kazandırılması amacıyla ‘’Sıfır Atık Yönetmeliği’’ ve ‘’Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’’ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2022\6 Sayılı Genelgesi hükümlerine uygun olarak hazırlanmış bulunan ‘’Sıfır Atık Toplayıcıları Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği’’nin hazırlandığı şekliyle oybirliğiyle kabul edildi.
Hafriyat kamyonları belirlenen gün ve saatlerde çalışacabilecek
Gündemin bir diğer önemli maddesi olan ve bir önceki mecliste Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilen Büyükçekmece ilçesi sınırlarında yaz aylarında 01 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında) yürütülen inşaat faaliyetleri nedeniyle, meydana gelebilecek çevre, görüntü ve gürültü kirliliğinin önlenmesi, ağır nakliyat ve hafriyat çalışma araçlarının yarattığı trafik yoğunluğu ile tüm bu çalışmaların turizm faaliyetleri üzerindeki olumsuz ektilerinin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, hafriyat araçları ile kaba inşaat çalışmalarının usul ve esaslarının yeniden düzenlenmesi konusu oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre; ilçe merkezinde D-100 Karayolunun güneyinde ve köy meydanlarında, trafik üzerinde neden olduğu olumsuz etkileri azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla, ağır nakliyat ve hafriyat taşıma araçlarının hafta sonları ve resmi tatillerde çalışmayacak. Hafta içi günlerde ise, okul giriş çıkış saatlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, ağır nakliyat ve hafriyat taşıma araçlarının sabah 09.00’dan önce ve 17.00’dan sonra çalışma yapabilecek. Ancak özellik arz eden hallerde ise Başkanlık Makamı onayıyla belirlenecek esaslar dahilinde çalışma yapılabilecek.
“Bu köprüyü korumak bizim milli görevimizdir”
Meclis oturumunu kapattıktan sonra “Mimarsinan Köprüsü Tepecik ve Mimarsinan Ayağı Düzenleme” projesi hakkında belediye meclis üyelerine bilgi veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 2019 depreminde hasar gören ve yıkılma tehlikesi bulunan tarihi Mimar Sinan Köprüsü için bir kez daha yetkilileri uyardı. Başkan Akgün şunları söyledi: “Mimarsinan Köprüsü 4 bölümden meydana gelir. 28 kemeri vardır. Son bölümün ana kemeri 5.5’lik İstanbul depreminde birbirinden ayrıldı ve çökmek üzere. Gelecek sene kışı çıkartamaz. Bunun ile ilgili resmi yazılarımızı yazmakla beraber Anıtlar Kurulu ve Karayolları ile Ankara ile birçok görüşme yaptık. Bize verilen bilgi ‘’Biz köprüyü kurtaracağız, merak etmeyin. İhale ediyoruz.’’ Herhangi bir hareket yok. Köprünün bu noktasının bir sabah çöktüğünü görürsek üzülürüz. Biz dokunamıyoruz. Karayolları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün malı ve onların yetkisinde. Bu köprü 500 yıllık tarihi bir miras. Gelecek nesillere aktaracağız ama köprü elden gidiyor. Köprü çöküyor. Çöktüğü zamanda bir daha eskisini yapamayız. Duyulsun diye bir kez daha söylüyorum. Muhteşem eserim dediği ve sadece bu eserinin üzerinde imzası bulunan koca Mimar Sinan’ın bize emanetidir bu köprü. Bunları korumak da bizim milli görevimizdir.”