Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Teklife göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) kurulacak. MKE AŞ’nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenecek. Şirketin ilgili olduğu bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı olacak.
MKE AŞ, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak hazırlanacak esas sözleşmesinin imzalanmasının ardından yapılacak tescil ve ilan ile faaliyete geçecek.
Şirketin sermayesinin tamamı Hazine’ye ait olacak ancak mülkiyet hakkı ile kar payı hakkına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda kalmak kaydıyla Hazine’nin şirketteki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak.
KANUN TEKLİFİ NEDEN TEPKİ ÇEKİYOR?
AK Parti’nin mühimmat, silah, roket, patlayıcı üretimi ile TSK, polis ve jandarmanın en büyük tedarikçisi olan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nu KİT olmaktan çıkartıp, şirketleştirecek yasa teklifine ilişkin tepkiler haftalardır sürüyor. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine dayalı bir rant ekonomisi kuran AK Parti’nin şimdi de Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nu (MKEK) özelleştirmeye çalıştığına dikkat çekti.
“KAMU YARARI YOKTUR, ÖZELLEŞTİRMENİN YOLU AÇILMAKTADIR”
Milli Savunma Komisyonu üyesi, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, usul tartışmasıyla kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemişti. Ceylan, komisyonda şunları söylemişti:
“Söz konusu kanun teklifi kamu yararı içermemektedir. Türk milletinin bağımsızlığı ve bütünlüğünü tehlikeye atacak bir kanunun, kamu yararı taşımadığı açıktır. Milli güvenlik hedefleri doğrultusunda, devletin idamesi için alternatifi olmayan MKE’nin A.Ş.’ye dönüştürülmesinde kamu yararı yoktur. Teknoloji, üretim ve personel açısından ilerleme sağlanması için A.Ş olması gerekmediği gibi MKE’nin yapısına ilişkin tartışmanın da ticari hayat üzerinden yapılması mümkün değildir. Türkiye, bir şirket değildir. Kanun teklifi, var olan statü ile yetinmemekte ve A.Ş.’ye dönüştürülerek ileride özelleştirilmesinin yolu açılmaktadır.”