Mobilyada hammadde müjdesi

mobilya

Yerli mobilya üreticilerinin, hammadde temininde güçlük çektiklerini öne sürerek,  bazı ürünlerin ihracatına sınırlama getirilmesini istiyordu. Bu talep karşılık buldu.  Ticaret Bakanlığı, yonga levha, lif levha ve kalınlığı 6 mm’yi geçen ağaçları, , ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar’ listesine dahil etti. Buna göre;  ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden yonga levha, oriented strand board (OSB) ve benzeri levhalar, ağaçtan veya diğer odunsu maddelerden lif levhalar ile uzunlamasına testere ile biçilmiş veya yontulmuş, dilimlenmiş veya yaprak halinde açılmış, kalınlığı 6 mm’yi geçen ağaçlar (rendelenmiş, zımparalanmış veya uç uca eklenmiş olsun olmasın) ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar’ listesine dahil edildi. ‘İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31)’in ekinde yer alan ‘İhracı Yasak Mallar’ listesinde yer alan ihracı tamamen yasaklı keresteler ise hariç tutuldu.

İhracata getirilen sınırlamayı sektör ve ülke ekonomisi adına olumlu karşılayan Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Bugün sunta ve MDF ihracatı kilogram başına 1 doları bulmazken, MOBSAD üyeleri olarak minimumda kilogram başına 25 dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Yani ülkeye daha fazla kazandırmak varken, artan sunta ve MDF ihracatı sektörümüzü ve ülkemize sıkıntıya sokuyordu. Sektörel gücünüz düşünce rekabet gücü de azalıyordu. 3,5 milyar dolarlık ihracata karşılık sadece 500 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyoruz. Dünya ihracatında 13. sıradan 8. sıraya çıkmış bir sektörden bahsediyoruz ve hammadde ihracatı bizi dünya sıralamasında yeniden geri sıralara düşürecekti. Biz de ihracatın durdurulması yerine kota getirilmesini istiyorduk. Tabii ithalat yapmak zorunda kaldığımız sünger, cila ürünlerinde ve kumaşta sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz.”

250 TL YERİNE 450 TL!

Sunta ve MDF ihracatı nedeniyle 40 bine yakın firmanın zarar gördüğünü söyleyen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan ise şu açıklamayı yaptı: “Her ihracat ekonomiye faydalı değil. Sektörün yüzde 90’ını oluşturan KOBİ ölçekli yaklaşık 40 bin üretici hammadde için distribütöre gitmek zorunda kalıyordu. Ürünü 250 TL’ye almak yerine 450 TL’ye kadar varan fiyat aralıklarında almak zorunda kalıyordunuz. Karaborsa oluşmuştu. Bu yüzden ihracata kota getirilmesi, mobilya ihracatının önünü açtı”