Moody’s’den Türkiye’ye kredi krizi uyarısı

moodys

Moody’s Türkiye’de banka risklerinin arttığını belirterek, kredi krizi uyarısı yaptı. Prof. Dr. Önder Gerçek Gazete’ye sorunun yüksek katma değerli ürün ihracatıyla aşılabileceğini kaydetti.

Moody’s, gelişen ülke bankalarının varlık risklerine ilişkin raporunda, Türkiye’yi işaret etti.

Uluslararası Kerdi Derecelendirme Kuruluşu, 2021 sonuna kadar varlık riski 300 puanla en fazla artacak ülke olarak Nijerya’yı, 130 puanla Kolombiya’yı ve 100 puanla Türkiye’yi işaret etti.

Moody’s, risk artışının kredi büyümesini yavaşlatarak, artan yeniden yapılandırmaların Türkiye’deki hesaplamaları sıkıntıya sokabileceğine işaret etti.

Gerçek Gazete’ye konuyu değerlendiren Prof. Dr. İzzettin Önder, Moody’s’in yatırımcılara yeşil ışık yakmak üzere riski değerlendirdiğini, buna karşılık ekonominin işleyişinin politikayla birlikte risklere nasıl yansıyacağının daha önemli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Önder, Türkiye’nin cari açığı ve kamu kesimi açığı ve döndürmek zorunda olduğu açıkların yüksek boyutta olduğunu, yıllık 80- 90 milyar ve toplam da 450 milyar dolarlık bir borç yükü olduğunu ifade etti.

“ABD’nin Türkiye’den daha çok borcu var ama, bu borç rakamı bizim için çok fazla.”

SORUNU, KATMA DEĞERİ YÜKSEK İHRACATLA AŞARIZ!

Prof. Dr. Önder ekonominin tek çıkış yolunun dışarıdan sıcak paranın gelmesi, olarak gösterdi. Türkiye’de ihracatın artış kaydettiğini, ancak yüksek katma değerli ürünlerin yüzde 14’te kaldığına dikkat çekti:

“Çok çalışarak yükte ağır pahada hafif bir şeyler ihraç etmeye çalışıyoruz. Bu sorunu, yüksek katma değerli ihraç ürünleriyle aşabiliriz.”