Murat Gezici: “Toplumun yüzde 76’sı, Erdoğan yönetiminin ekonomiyi düzeltemeyeceğini söylüyor” 

Şahap Kavcıoğlu recep tayyip erdoğan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son anket sonuçlarını yorumlayan Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici“Halkın alım gücünde yaşanan daralma, temel ihtiyaçların dahi karşılanamayacak bir noktaya gelmesi toplum üzerinde birikmiş bir öfke yaratmış durumda” dedi.

“HALK İLE İKTİDARIN ARASINDAKİ DUGUSAL BAĞ ZEDELENMİŞTİ, EKONOMİK KRİZ BU BAĞI KOPARDI”

Çalışmalarıyla ilgili bilgi verip, gündemi değerlendiren Murat Gezici, “Ekonomik kriz şuan halkın karar verme sürecini etkileyen en önemli faktör. Eskiden iktidar bir şey yapamasa dahi, bir tek cümlesi halkı inandırırdı. Geçmişte Berat Erdoğan’ın, halkın, ‘Cumhurbaşkanımız aya kadar dört şeritli yol yapacağım derse inanırız’ şeklinde açıklamasını kamuoyu ile paylaşmıştı. Durum böyleydi. Fakat halk ile hükümet arasındaki bu duygusal bağ çok zedelendi son senelerde. Ekonomik kriz ise bu bağı kopardı.” dedi.

“TOPLUMUN YÜZDE 76’SI, ERDOĞAN YÖNETİMİNİN BİR YILDA EKONOMİYİ DÜZELTEMEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR”

Ekonomik kriz nedeniyle halkın muhalefete kulak vermeye başladığını belirten Gezici, “Bugün halk ekonomik söylemlerde muhalefete kulak vermeye başladı. Halka ‘Ekonomiyi kim düzeltir ?’ diye sorduğumuzda yüzde 44.8’i Millet İttifakı diyor, yüzde 40.3’ü Cumhur İttifak’ı diyor. 14.9 u ise kararsızım yanıtını veriyor. Kararsızlar sıradan seçmen değil, analitik düşünerek somut veriler görmek isteyen genç seçmenler. Yaptığımız araştırmalarda halka ülkenin en önemli sorunu nedir diye sorduğumuzda, yüzde 74’ü ekonomi diyor. Toplumun yüzde 76’sı ise Erdoğan yönetiminin önümüzdeki bir yıl içinde ülke ekonomisini düzeltemeyeceğini söylüyor.” dedi.

“YENİ TEDBİRLER HEYECAN YARATAMIYOR”



Ekonomik soeunlar nedeniyle iktidarın çözüm bulma çabalarının da vatandaşta karşılık bulamadığını belirten Gezici, “Bugün halkın alım gücünde yaşanan daralma, temel ihtiyaçların dahi karşılanamayacak bir noktaya gelmesi, sosyal yaşantı için yapılacak harcamaların lüks sayılması toplum üzerinde birikmiş bir öfke yaratmış vaziyette. Son zamanlarda iktidar tarafından ekonomik tedbirler kapsamında küçük de olsa bazı paketler açıldı, fakat bu halk nezdinde hiç bir heyecan yaratmadı.” dedi.

“İKTİDAR EMPATİ YETENEĞİNİ YİTİRDİ”

İktidarın empati yeteneğini yitirdiğini belirten Gezici, halkın öfkesini de bu empati yoksunluğuna bağlayarak, “İktidar bu süreçte her şeyden önce empati yeteneğini yitirdi. Halk ekonomik sıkıntıyla baş etmek için çaba harcarken, iktidar uzunca bir süre bu sıkıntıları yok saydı. Hiç kriz yokmuş gibi hareket etti. Bu durum kendi tabanında da bir tepki yarattı. Oysa en başta eğer halkın yaşadığı kriz ile duygusal bir bağ kurulmuş olsaydı, halk ile empati yapılabilseydi halktaki bu öfke bu denli kabarmayacaktı. Fakat öyle olmadı. İktidar, tek başına kararlar alıp istişare etmez iken, ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz diyerek ekonomiyle ilgili esas sorumluluğu ve mücadeleyi halka bıraktı. Halktan beklediği tasarrufa dair kendisi hiçbir adım atmadı. Harcamalardan vazgeçmedi. Bugün toplumun büyük bölümü, hükümeti halktan kopuk bir şekilde kendi sırça köşkünde yaşayan bir zümre olarak görüyor. Bu anlamda ekonomik kurtuluş savaşı şeklindeki açıklamaları gerçek sorunlara sahte yanıtlar olarak görüyor.” dedi.

“İKTİDAR MUTFAKTAN GEÇECEK”

Kamu yardımlarıyla geçinenlerin sayısının artmasının halkın fakirleştiğinin en temel göstergesi olduğunu belirten Gezici, “Artık şu çok net: İktidar, mutfaktan geçecek. Bugün halkın yüzde 24’ü devlet yardımlarıyla geçiniyor. Son yirmi yılda devlet yardımı alan ailelerin sayısı 3 4 kat artmış vaziyette. Kamu yardımlarına olan bağımlılığımız artıyor. Bu övünülecek bir şey hiç değil. Halkın fakirleştiğinin çok açık bir göstergesidir. Ve seçimlerin sonucunu duygusal olarak öfkeli, kızgın, hayal kırıklığı yaşamış, karamsar ve umutsuz seçmen kesimi belirleyecek ve bu kesim de hiç azımsanmayacak oranda şuan.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir