Müsilaj uzaydan artık görünmez oldu

31ccf6cf-038b-4630-a223-3a38c16f803e
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İTÜ UHUZAM tarafından yapılan çalışmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamındaki müsilaj temizleme seferberliğinin deniz yüzeyinde başarılı sonuçlar verdiği belirlendi. Müsilajın en yoğun olduğu İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul Anadolu Yakası ve Adalar civarı tertemiz oldu.

MARMARA Denizi’nde bir süredir devam eden müsilaj temizleme çalışmalarının verdiği başarılı sonuç, uydu görüntüleriyle de ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM) çalışmaların geldiği noktayı ortaya koydu. Türkiye’nin ilk uydu yer istasyonu olan İTÜ UHUZAM tarafından, farklı dönemlerde Marmara Denizi’nde müsilaj yoğunluğu, uydular aracılığıyla görüntülendi. Uzaydan görüntülerle su yüzeyindeki müsilajın son durumu tespit edildi. Marttan itibaren alınan uydu görüntüleri, 13 Temmuz günündekilerle de karşılaştırıldı.

BAZI NOKTALARDA NADİREN GÖRÜLDÜ

Görüntülerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında başlattığı müsilaj temizleme seferberliğinin deniz yüzeyinde başarılı sonuç verdiği belirlendi. Uydu görüntülerinde, en çok görüldüğü İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul’da Anadolu Yakası’nın kıyıları ve Adalar civarı ile Marmara Denizi’nin Kapıdağ Yarımadası’ndan İzmit Körfezi’ne kadar olan doğu kesiminde müsilajın yok denecek kadar azaldığı ve denizin eski haline döndüğü tespit edildi. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilaja bazı noktalarda nadiren rastlandığı gözlendi.

Problem tamamen çözüldü diyemeyiz

İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, “Marmara Bölgesi’ndeki uydu görüntülerinde müsilajı bugün itibariyle su yüzeyinde görmüyoruz. Ancak müsilajın su yüzeyinde görülmemesi bu problemin ortadan kalktığını göstermez. Marmara Denizi’nde su kolonunda ne olduğu araştırılmalı. Müsilaja neden olan parametreler araştırılıp önlenmeli. Marmara Denizi havzasının noktasal ve yayılı kirlilik yükleri belirlenerek, konu bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı” dedi.



Bu Yazıya Tepki Ver