Tartu Üniversitesi’nde yeni savunulan doktora tezi, mutlu yüz ifadelerinin bilgi depolama ve işleme yeteneğini desteklediğini ortaya koydu.
Araştırmanın yazarı Gerly Tamm, “Doktora tezimin özü, bir yandan duygusal yüz ifadelerinin işleyen bellek sürecini nasıl etkilediği ve diğer yandan yüz ifadelerinin ne kadar iyi veya kötü kodlandığıydı. Çalışan hafızada bu tür bilgilerin sürekli bir güncellemesi var. Yüzlerin değişimi oldukça hızlı gerçekleşebilir ve kişinin bu değişiklikleri ne kadar iyi hissedip depolayabildiği kişiden kişiye çok farklıdır” dedi.
Bu sonuca ulaşmak için 700 farklı insan üzerinde deney yapıldı. Araştırmacı, bir öğrencinin öğretmenin yüzünü görürken matematik işlemi yaptığı bir duruma örnek verdi: “Bir öğretmenin mutlu ya da olumsuz bir yüz ifadesi, öğrencinin soruyu çözme başarısını etkileyebilir. Olumlu yüz ifadeleri hafıza performansını artırırken, iğrenme, kötülük ve üzüntü gibi olumsuz yüz ifadeleri onu zayıflattı.”
İnsanların olumlu bir duygu geliştirdikleri bağlantılı bilgileri hatırlama eğiliminde olduğunu anlatan Tamm, “Bu nedenle, sözlü bilgileri kolaylıkla hatırlamak isteyenlerin kendilerini mutlu yüzlerle çevrelemesinde fayda var” diye konuştu. Duyguların yorumlanması, örneğin gözlere veya ağza daha fazla dikkat edilip edilmediğine bağlı olabilen farklı kültürel bağlamlardan etkileniyor. Evrensel bir yüz okuma sanatı ise yok.