Necati Özkan: “AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ teması, CHP’nin ‘İkinci Yüzyıl’ fikrinin kötü bir kopyası”

recep tayyip erdoğan türkiye yüzyılı

Yerel seçimler döneminde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kampanya direktörlüğünü yapan, yazar ve siyasi danışman Necati Özkan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye’nin Yüzyılı” vizyonunu değerlendirdi.

“Yeni bir fikirden ziyade video filmlerin ve oldukça pahalı prodüksiyonların sahne aldığı, orkestra ve müzisyenlerle göz doldurulmaya çalışılan bir şov izledim” diyen Özkan, Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Bu tür şovlar seçmenin zihninde hiçbir tortu bırakmaz ve hiçbir şeyi temsil etmez. Şovlar, ortada artık bir dava kalmadığının teslimidir. Reklamcılıkta olduğu gibi siyasette de söyleyecek sözünüz kalmadıysa şarkı söylersiniz. Ekranlara yansıdığı kadarıyla sıkılan partililerin etkinliğe demokratik katılımı cep telefonlarıyla video çekmekten ibaretti.

Ama bence asıl olarak AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ teması oldukça sorunlu. Çünkü öncelikle ana muhalefetin ‘İkinci Yüzyıl’ fikrinin kötü bir kopyası. CHP, üç yıl önce ‘Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yeni bir hikâye yaratmak’ fikriyle ortaya çıktığından beri, ülkeye güçlü bir demokrasi ve özgürlük vaat ederek muhalif seçmeni konsolide ediyor.

Bu nedenle AKP stratejik olarak büyük bir hatayla başlamış oldu. Zira başarılı bir siyasi konumlandırma için seçim tartışmasını kendi vaatleriniz etrafında odaklamanız gerekir; rakibinkinin etrafında değil. 

Peki muhalefetten ilham alınarak formülize edilmiş ‘Türkiye Yüzyılı’ söylemi çalışır mı? 1,5 saat süren 25 sayfalık konuşmasında Erdoğan, demokrasi ve özgürlükler adına önemli hiçbir vaatte bulunmadığından çalışması zor.” 

Yazının tamamı için tıklayın