OECD gıda enflasyonu raporunu paylaştı… Türkiye açık ara zirvede

enflasyon
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ekim ayı itibariyle ülkelere göre gıda enflasyonu oranlarını paylaştı. Gıda enflasyonun yıllık bazda yüzde 99’a ulaştığı Türkiye, açık ara lider oldu.

Türkiye’ye en yakın ülke ise gıda enflasyonun yıllık bazda yüzde 42.9 seviyesinde olduğu Macaristan. Avrupa Birliği ülkelerindeki gıda enflasyonu ortalaması yüzde 17.3 olarak gerçekleşirken, G7 ülkelerinde yüzde 12.7 değerini aldı.

OECD ülkeleri arasında, yüzde 99 ile Türkiye ve yüzde 42.9 ile Macaristan’ın ardından gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler, fiyatların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33.7 artan  Litvanya ve yüzde 29.5 artan Letonya oldu.

OECD ülkeleri arasında en düşük gıda enflasyonu ise yüzde 4 ile İsrail, yüzde 4.2 İsviçre ve yüzde 6.4 ile Japonya’da görüldü.

Büyük ülkeler arasında; Almanya’nın gıda enflasyonu yüzde 19.2, Birleşik Krallık’ın yüzde 16.4, Fransa’nın yüzde 12.9, ABD’nin ise yüzde 12.4  olarak gerçekleşti.



OECD, gıda enflasyonun yüzde 16.1’e çıkarak Mayıs 1974’ten sonra en yüksek seviyeyi gördüğü notunu paylaştı. Verilere göre, gıda enflasyonu OECD’nin 38 üye ülkesinin 33’ünde yükseldi.

Bu Yazıya Tepki Ver