Dilek Livaneli, köy okulundan dünyanın en iyi 50 öğretmeninden biri olarak gösterilmesine uzanan kariyer yolculuğunu ‘Bir Dilek Yetmez’ adlı kitabında kaleme aldı
Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Kumköy İlkokulu’nda, birleştirilmiş sınıfta tek başına eğitim veren bir köy okulu öğretmeniyken, 2012’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yılın öğretmeni seçilen Dilek Livaneli, 16 yıl köy okulu öğretmenliği yaptı. 2015’te Eğitimin Nobel’i olarak adlandırılan Global Teacher Prize’a (Küresel Öğretmen Ödülü) aday gösterilen Livaneli, dünyanın en iyi 50 öğretmeni listesinde yer alan ilk Türk öğretmen oldu. Türkiye’yi temsil eden başarılı öğretmen, Varkey Gems Foundation tarafından eğitim elçisi seçildi. Livaneli, köy okulunda başlayıp uluslararası arenada elde ettiği başarılarla devam eden kariyer yolculuğunu ‘Bir Dilek Yetmez’ adlı kitabında kaleme aldı.
BAŞUCU KİTABI OLMALI
Livaneli, yayınlanan kitabın adının başlattığı ‘Bir Dilek Yetmez’ hareketi ile aynı olmasını istediğini ve bu kitabın sadece öğretmen ve öğretmen adaylarına değil, tüm insanlara ilham olmasını hedeflediğini söyledi. Kariyerinde yaşadığı tüm tecrübeleri kaleme aldığın aktaran örnek öğretmin, “Kitapta, köy okulu öğretmeninin bir köyü nasıl değiştirip dönüştürebildiği, potansiyelinin ne kadar üstüne çıkabileceği anlatılıyor. Öğretmenler ve öğretmen adayları için bir başucu kitabı niteliğinde” diye konuştu.
ÇALIŞMALARININ Avrupa’da da desteklendiğini dile getiren Livaneli, “Bir Dilek Yetmez projem, 2017’de Avrupa Birliği tarafından UNESCO’ya ‘Öğretmenlerin Etkilerini Artırmada Üstün Uygulama ve Performans Çalışması’ olarak sunuldu. 2018’de Avrupa Parlamentosu’na resmi konuşmacı olarak davet edildim. 8 Mart 2019’da parlamentodan ‘Uluslararası Lider Kadın Ödülü’nü kazandım. Orada da hikayemi anlattım ve hatta AP’ye ‘Bir Dilek Yetmez’ dedirttim. Gerçekten de salondaki herkes, söylediğimi tekrarladı” diyerek öğretmen olmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.
Avrupa’da Türkçe projeleri
Uluslararası Montessori Derneği’ne bağlı okullarda eğitim araştırmaları yaptığını kaydeden Livaneli, “Avrupa’da yaşayan Türk çocuklarına Türkçe Dil Eğitim Programı geliştirip uygulamaya başladım. Onlara oyun, drama ve şarkılarla Türkçe öğretiyorum. Çünkü annesi babası Türk olan çocuklarının Türkçe konuşamadığına şahit oldum. Çalışmalarımla, International School Of London’dan kabul aldım. Bu, öğretmenlik kariyerimin en üst basamağıydı” diye konuştu.
Tüm dünyadan bağış yağıyor
TÜRKİYE için çalışmaya ve projeler üretmeye devam ettiğini belirten Livaneli, “Köy öğretmeniyken kendi köyüm ve okulum için bir şeyler yapıyordum. Şimdi ise global bağışlar alıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Türk toplulukları, Türkiye’deki öğretmenler ile öğrenciler için yardımlar gönderiyor. Pilot köyler seçip onlara ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.