Pedagoglar, öğretmen eğitiminin Türk eğitim sistemindeki temel sorunların başında geldiğini vurguladı. Öğretmenlere ne yazık ki 1 soru fazla çözme çabasından başka bir şey öğretilmiyor
Eğitim uzmanları, Türk Milli Eğitim Sistemi’ndeki öğretmen sorununa dikkat çekti. Pedagoglara göre, öğretmenler, nasıl ders işleyeceği konusunda ezber bilgiler dışında neredeyse doğru dürüst bir özellik kazanmadan öğrencilerle yüz yüze geliyor. Öğretmenlere bir soru fazla çözme çabasından başka bir şey öğretilmediği vurgulanan yorumlarda, sistemin sınav üzerine kurulması eleştirildi.
İşte eğitimcilerin gözünden öğretmen yetiştirme sürecinde yaşanan aksaklıklar: “Bir öğretmen eğitim fakültesini bitirene kadar sınavdan sınava girer. Nihayetinde fakülteyi bitirir. Sadece öğretmen aday adayı olmuştur. Öğretmen olabilmek için zorlu bir sınavdan o da yetmedi bir mülakattan geçmesi gerekir. Bu raundu da kazanırsa öğretmen adayı olarak atanır.
Öğretmen adayının öğretmen olabilmesi için stajyerlik dönemini atlatıp, son bir sınav ve mülakatla bir kez daha yüzleşmesi gerekiyor. Öğretmen adayına bu süreçte sınıfa girdiği zaman ne yapacağı, sınıf disiplinini nasıl sağlayacağı, nasıl ders işleyeceği konusunda ezber bilgiler dışında bir şey verilmiyor. Bu öğretmenin hafızasında sadece bir soru fazla çözme çabasından başka bir şey kalmıyor.”
Okulda öğrendiklerinizi unutun
Eğitim uzmanları, öğretmenlerin Eğitim Fakültesi’nden mezun olunca değil, sınıfta öğrencilerle yüz yüze gelince öğretmenliği öğrenmeye başladığını savundu: “Öğretmenin sınıfta eğitim-öğretim süreciyle başa çıkabilmesi, başarılı bir öğretmen olabilmesi için okulda öğrendiklerini unutup, tabiri caizse kendine bir format atıp, çok ciddi bir şekilde yeniden okumaya başlaması gerekiyor. Kendisini, pedagoji, alan bilgisi, sınıf yönetimi, ders işleme teknikleri, eğitimde teknoloji kullanımı vb. konularda yeniden yetiştirmesi ve geliştirmesi gerekiyor.”