Olaf Scholz’un hedefi Batı Balkan ülkeleri

Olaf Scholz
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sırbistan ve Kosova liderleriyle Berlin’de görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa’nın parçası olduğunu ve AB’ye alınmaları gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’yle Berlin’de yaptığı görüşmeler sonrası açıklamalarda bulundu. Scholz, Batı Balkan ülkeleri için Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik çağrısında bulundu.

Bu ülkelerin Avrupa’nın bir parçası olduğunu belirten Scholz, Kosova ve Sırbistan’ın da aralarında olduğu altı Batı Balkan ülkesinin gelecekte AB’ye alınması gerektiğini söyledi. Sırbistan ve Kosova’nın AB üyeliğinin “gerçekçi bir perspektif” olduğunu söyleyen Scholz, Kosova’nın tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesiyle gerilen iki ülke ilişkilerinin “Bu nedenle bazı kararlar almaya ve uzlaşma sağlamaya değeceği” mesajını verdi.

İki ülke arasında uzlaşmaya yönelik çabaların büyük önem taşıdığını belirten Scholz, çözüm bekleyen tüm meselelerin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Almanya Başbakanı, Sırbistan’ın Kosova meselesinin yanı sıra; hukuk devleti, basın özgürlüğü ve organize suçlarla mücadele konularındaki reformlara devam etmesi gerektiğini de savundu.

“ALMANYA EN BÜYÜK TİCARİ ORTAK”

Kosova meselesi, Sırbistan’ın AB’ye üyeliğinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı resmi olarak tanımayan Sırbistan, diğer Batı Balkan ülkelerinin aksine Rusya’ya karşı uygulanan AB yaptırımlarına da katılmadı.



Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Kosova ile ilgili olumlu mesajlar vererek, uzlaşmaya açık olduğunu belirtti. İki ülkenin ticari ilişkileri de görüşmede öne çıkan konular arasında yer aldı. Vucic, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin giderek arttığına dikkat çekerek, şu anda ülkesinin en büyük ticari partnerinin Almanya olduğunu kaydetti. Scholz ise Sırbistan’da 400 Alman firmasının 75 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirtti.

BERLİN’DE ZİRVE DÜZENLENECEK

Scholz’un Berlin’de ağırladığı bir diğer lider de Kosova Başbakanı Albin Kurti oldu. Kurti, AB Komisyonu’nun dört yıl önce Arnavutluk’un gerekli koşulları sağladığı yönündeki tespitini hatırlatarak Kosova’ya vize serbestisi getirilmesi gerektiğini savundu.

Bu yılın ikinci yarısında bir Balkan gezisi gerçekleştireceğini belirten Almanya Başbakanı, Kosova’nın yanı sıra; Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’u da bölgesel işbirliğini güçlendirmeye yönelik Berlin’de gerçekleştirilecek zirveye davet edeceğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver