Olmadığı masa yoktu: WikiLeaks, Malta Belgeleri ve Man Adası… “Teşvik Kralı” Sıtkı Ayan’a ABD’den yaptırım

sıtkı ayan kemal kılıçdaroğlu recep tayyip erdoğan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti iktidarları döneminde parlayan ve aldığı teşviklerle adı ‘Teşvik Kralı’na çıkan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelere göre, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesinin milyonlarca dolarlık para trafiği yaşadığı, Man Adası’nda kurulu ‘1 sterlinlik’ şirketin tek yönetim kurulu üyesi olan Sıtkı Ayan ve şirketlerine, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı tarafından, “İran Devrim Muhafızları adına petrol satışı yapma” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla yaptırım kararı alındı.

Reuters’ın Hümeyra Pamuk ve Daphne Psaledakis imzalı haberinde, Türk iş insanı Sıtkı Ayan’ın şirketleri üzerinden İran petrolü için uluslararası satış ve sevkiyat sözleşmeleri oluşturulduğu, kara paranın aklandığı ve Devrim Muhafızları’nın bir kolu olan Kudüs Gücü adına petrol satışları yaptığı belirtildi. Ayrıca Ayan’ın Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Avrupa’daki birçok petrol alıcısı ülkeyle, 100 milyonlarca dolar değerindeki İran petrolünü satmak için sözleşme yaptığı açıklandı.

Oğlu ve ortakları da listede

ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu suçlamaların ardından Sıtkı Ayan, Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve Mustafa Ömer Kaptan’a yaptırım uygulama kararı aldı. Öte yandan Ayan’ın iki ortağı ile birlikte Cebelitarık merkezli ASB Şirketler Grubu’nun yanı sıra 26 şirkete daha yaptırım uygulanacak.

Bu karar ile birlikte yaptırım uygulanan kişilerin ABD’deki tüm varlıkları dondurulacak, Amerikan vatandaşlarıyla iş yapmaları yasaklanacak. Bu kişiler ve şirketleriyle iş yapmak isteyenler de yaptırımlara maruz kalacak.

Ayan, oğlu Bahaddin ve Öztaş, ASB Şirketler Grubu ve İletişim Başkanlığı, Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.



Pamuk ve Psaledakis, haberlerinde, ABD’nin bu yaptırım kararının, Ankara ile Vaşington arasında Suriye’ye olası operasyon ve Ankara’nın Moskova’dan satın aldığı S-400’ler gibi bir dizi sorun nedeniyle gergin olduğu bir dönemde alınmasına dikkat çekti.

Sıtkı Ayan kimdir?

Sivas’ın Gölova beldesinde doğan ve büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okudu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra petrol işine giren Ayan, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımlar yaptı. İsmini de ilk kez İran ve Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasıyla ilgili projede duyurdu. 11,5 milyar dolarlık bu proje için devlet teşviği verilmesi gelmiş, Ayan bu teşviki almadığını söylemişti.

Ayan’ın ismi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Man Adası iddialarında da geçiyordu. Kılıçdaroğlu’nun iddiasına göre Erdoğan’ın ailesi ve yakınlarının para gönderdiği Man Adası’ndaki “1 sterlinlik” şirketin tek yönetim kurulu üyesi Sıtkı Ayan’dı. Ayan şirketi kurmuş, daha sonra da Kasım Öztaş’a devretmişti.

Malta belgelerinde Sıtkı Ayan

European Investigative Collaborations (EIC) konsorsiyumunun açıkladığı Malta belgelerinde Ahmet Burak Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen’ın bağlantılı olduğu Bumerz adlı bir off-shore şirket olduğu ve 2008 yılında Agdash isimli petrol tankerinin bu şirkete bedelsiz devredildiği iddia edilmişti. İddiaya göre söz konusu tanker için 23 milyon dolarlık ödemeyi Mübariz Mansimov, 7 milyon dolarlık ödemeyi ise Som Petrol üzerinden Sıtkı Ayan yapmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver