“Ölümlerden Bakanlık sorumlu”

Hidroksiklorokin
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Tabipler Birliği’nin önceki dönem başkanı Prof. Sinan Adıyaman, “Tüm uyarılarımıza rağmen bu ilaca bağlı ölümler varsa bunun sorumlusu; bu kadar bilimsel verilere rağmen kullanılmasını önerenler, hidroksiklorokini tedavi rehberine koyanlardır” dedi.

Adıyaman, Covid-19 salgınının ülkemizde görülmesinden yaklaşık bir ay sonra, 15 Nisan 2020’de ilk uyarıyı yaptıklarını söyleyerek, “Dünyada hiçbir ülke bu ilaçtan kullanmadı, biz daha vaka görülmeden bu ilaçtan 1 milyon kutu depoladık. Sağlık Bakanlığı şüpheli veya vaka herkese hidroksiklorokin önerince, biz bu ilaçların kalple ilgili sıkıntı yaratacağıyla ilgili uyarılarımızı yapmaya başladık.”

Sağlık Bakanlığı söz konusu ilaçla ilgili uluslararası gelişmeleri de göz ardı ettiğini belirten Prof. Sinan Adıyaman, “Tüm dünyada aylar önce kaldırıldı. ABD, İtalya terk etti. Dünya Sağlık Örgütü kullanılmaması yönünde tavsiye verdi. Yaptığı bir çalışmayı iptal etti, tamamen kaldırdı. Tüm bilim insanları “Bunun faydası yok, zararı var” dedi. Tüm bunlara rağmen Sağlık Bakanlığı maalesef iki gün öncesine kadar ilacı vermeye devam etti. Dün rehberden çıkardı. Bu verilere ve uyarılara rağmen neden 12 ay beklendiğini sorma hakkımız var sanırım” şeklinde konuştu.

Adıyaman, “Aldığımız bilgilere göre bazı hastalar kalp krizi sonucu öldü. Bu uyarılarımıza rağmen bu ilaca bağlı ölümler varsa bunun sorumlusu bu kadar bilimsel verilere rağmen bunların kullanılmasını önerenler, hidroksiklorokini tedavi rehberine koyanlardır” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver