Önce F-35, sonra F-16 ! ABD Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’ye F-16 ambargosu

ihalardan-sonra-turk-f-16-537
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Temsilciler Meclisi,  ABD Başkanı Joe Biden‘ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının “somut adımları” sağlanmadığı sürece Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti.

 Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Üyesi John Sarbanes, Twitter’dan konuya ilişkin şu mesajı paylaştı: 

Bugün Meclis, meslektaşlarımla önerdiğim değişikliği onayladı. Müttefiklerimize karşı istikrarsızlaştırıcı eylemlerinden sorumlu tutulana kadar herhangi bir F-16 savaş uçağı veya benzer teknolojiyi Türkiye’ye satmak için zorlamaya devam edeceğim.



Biden, kongre oylamasını işaret etmişti

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda, “Kongre’den onay alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye mektup göndermişti

Türkiye, geçtiğimiz yıl ekim ayında ABD’den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80’e yakın modernizasyon kiti satın almak istediği yönünde talepte bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’nin söz konusu F-16 satışı hakkında mektup göndermiş ve söz konusu satışın ABD çıkarlarına uygun olduğu belirtilmişti.

Bakanlık, Kongre’ye gönderdiği tavsiye mektubunda, Biden yönetiminin Türkiye’ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve aynı zamanda NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını aktarmıştı.

Mektupta, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir” ifadelerine yer verilmiş, aynı zamanda Türkiye’nin Ukrayna’ya olan desteği ve savunma bağları, “bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı güç” olarak nitelendirilmişti.

Mektupta, “Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver