Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde ‘kadro kurasında şaibe’ tartışması

ordu-buyuksehir-belediyesi-nde-kadro-kurasinda-usulsuzluk-ayni-fanustan-2-ayni-isim-cikti-1117089-5
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde personelin sözleşmeli kadroya geçirilmesi için noter huzurunda çekilen kura çekiminde aynı fanustan 1 kişinin 2 kere isminin okunması ‘şaibe’ tartışmalarına neden oldu. Kura çekimine katılan birçok personel ise isimlerinin listede olmadığını iddia ederek şikâyette bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde işçilerin sözleşmeli kadroya geçirilmesi için belediye binasında yapılan kura çekiminde aynı fanusta 1 kişiye ait 2 ayrı kâğıt çıktı. Kura çekiminde usulsüzlük yapıldığını iddia eden personeller uygulamanın adaletli olmadığını ve kuranın iptal edilmesi gerektiğini belirterek Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve Genel Sekreter Sait İnan’ı istifaya çağırdı.

ÖNCE KADRO, SONRA KURA

Kamuda görev yapan sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin yasa teklifinin ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinde çalışan 186 işçi belediye bünyesinde sözleşmeli personel yapıldı. 18 Ocak 2023’te kadroya geçirilen personele aynı gün ‘sözleşmeniz iptal edilmiştir’ mesajı geldi. Mevcut işlerinden istifa ettirilen işçiler haklarını geri almak için Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde nöbet tuttular. Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in, yaptığı basın açıklamasıyla atanan personellerde bir adaletsizlik olduğunu ve herkesin kura usulüyle kadroya geçirileceğini ilan etmesinin ardından belediye binasında kura çekimi gerçekleştirme kararı alındı. Kadro hakkı kazanan işçiler kura çekimi yapılmasına itiraz etti ve 2 gün belediye önünde eylem yaptı.

KURAYA İŞÇİLERİN KATILMASINA İZİN VERİLMEDİ

20 Ocak 2023’te Ordu Büyükşehir Belediyesi, belediye binasında kura çekimi yapıldı. Kuraya işçilerin katılmasına izin verilmedi. Belediye binasının önüne televizyon kurularak işçilerin kurayı canlı olarak izlemeleri sağlandı.

NOTERLER KURAYA KATILMAYI KABUL ETMEDİ

Belediye yetkilileri, kuranın noter huzurunda yapılacağını duyurmalarının ardından noterleri kuraya davet etti. 3 noter yetkilisi kuranın etik olmadığını ileri sürerek kuraya katılmadı. Son olarak 5. Noter kuraya katılmaya ikna edildi.

AYNI İSİM 2 KEZ OKUNDU

Kura sonuçlarının açıklanmasının ardından işçilerden yapılan uygulamaya tepki geldi. Birçok belediye personeli torbada bulunan isimlerin arasında kendi isimlerinin yer almadığını iddia etti. Bazı daire müdürleri ve siyasetçilerin, açıklanmayan boş kadrolara hileyle ve sahte sertifikayla akrabalarını yerleştirdikleri ve bu vesileyle yakınlarının kuraya katılmalarını sağladıkları da öne sürüldü. Daha sonra ise kura çekimlerinde bu iddiaları doğrulayan bir görüntü tespit edildi.



Şehsun A. isimli personelin 2 kez aynı fanustan çıkması kameralara yansıdı. Kura anında noter yetkilisinin aynı ismin iki kere okunmasına müdahale etmediği gözlemlendi. Yapılan incelemede ise belediye personelleri içinde başka bir Şehsun A. isimli kişinin olmadığı ortaya çıktı.

Kurada şaibe olduğunu iddia eden personeller bu görüntülerin ardından Hilmi Güler‘i istifaya çağırdı.

FOTOĞRAFÇI KADROSUNA SEKRETER ATANDI

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir yönetici BirGün‘e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İnsan kaynaklarında çalışan bir sekreterin fotoğrafçı kadrosundan işe sokularak kadroya alındığını söylenen yönetici yine insan kaynaklarına yakın bir personelin İŞ-KUR üzerinden SGK girişi bile yapılmadan hızlı bir şekilde kuraya sokularak kadroya alındığını belirtti.

Belediye bünyesinde çalışan başka bir kaynak ise, “Belediye’nin iştiraki olan ORMEG üzerinden basit sertifikalar alınarak mesleki yeterliliği olmayan kişiler kadroya geçirildi. Tekniker olarak çalışmayan personelin kısa sürede alınan sertifikalarla tekniker statüsünde kuraya dâhil edildi. Tekniker olan personelin ise eğitimci kadrosuna geçirilerek atanma şansı düşürüldü” dedi.

Kaynak- BirGün

Bu Yazıya Tepki Ver