Osman Kavala’ya yine tahliye yok ! İhlal süreci başlıyor

osmankavala
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan Gezi Parkı davasının birleştirildiği, tek tutuklusu Osman Kavala olan 52 sanıklı davanın üçüncü duruşması yapıldı. Savcılık tarafından, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamını talep edilmesinin ardından kararını açıklayan mahkeme, oy çokluğu ile tahliye talebini reddetti ve bu kararla, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması gibi yaptırımlara kadar gidebilecek sürecin de fitilini yakmış oldu.

thumbnail
İlgili Haber
Özgür Özel: “Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı bir saray kararıdır”

Yargıtay’ın bozduğu Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan Gezi Ana Davası’nın birleştirilmesinin ardından Osman Kavala, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora’nın da arasında bulunduğu toplam 52 kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında mahkeme heyeti Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına oy çokluğu ile karar verdi. Bir sonraki duruşma 21 Şubat’ta yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirme sonrasında görülen üçüncü duruşma büyük duruşma salonunda yapıldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Atalay, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ise duruşmaya katılmadı.

Fransa, İtalya ve Belçika Başkonsolosu, Avrupa Birliği Elçi müsteşarı ABD ve Norveç konsolosluk temsilcilikleri, Hollanda’dan bir milletvekili ve İsveç Konsolosu da duruşmayı takip etti.

“KAVALA DIŞINDA BU DAVADA YARGILANAN 51 KİŞİ FİGÜRANDIR”

Mahkeme başkanı savunmasını yapmayan sanıklarla duruşmayı başlattı.

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu “Osman Kavala dışında bu davada yargılanan 51 kişi figürandır. Kavala’nın yargılanması için bu torbaya atılmış kişilerdir. Kavala tahliye olsa Meclis grup toplantıları kısalır” dedi. Daha sonra Çarşı davası sanıklarının savunmaları alındı.



Savunmaların ardından mütalaasını veren duruşma savcısı Edip Şahiner, Özerden ve Altunay’ın adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini ve sanıkların vareste tutulma taleplerinin kabul edilmesini istedi. Savcı Şahiner, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

ARA KARAR: KAVALA’YA TAHLİYE YOK !

Mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyet Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi. Kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi. Hakim Kürşad Bektaş, Kavala’nın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verilmesi görüşünde olduğunu belirterek, bir önceki mahkemede olduğu gibi yine karara muhalefet şerhi düştü. Heyet, davadan bağışık tutulmak isteyen sanıkların bu taleplerinin kabul edilmesine, Gezi davasından yurtdışına çıkış yasağı bulunan sanıklar hakkında bu uygulamanın devamına hükmetti. Bir sonraki duruşma 21 Şubat’ta yapılacak.

19 OCAK’A KADAR SÜRE TANINMIŞTI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye hakkında resmen ihlal süreci başlatıldığını duyurmuş ve Ankara’ya konuyla ilgili cevap için 19 Ocak 2022’ye kadar zaman tanımıştı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala’nın davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş belirtmesini istemişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün (2 Aralık) yaptığı oylamada AİHM’in kararına rağmen Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye için ihlal sürecini başlatma kararı vermişti. Kararın ardından Dışişleri’nden yapılan açıklamada “Avrupa Konseyi’ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Komite tarafından yapılan açıklamada, AİHM’in Türkiye’de yeterli kanıt bulunmamasına rağmen Kavala’nın tutuklu yargılandığına karar verdiğini hatırlattı. Kendilerinin geçmişte Kavala’nın serbest bırakılması talebiyle çağrı yaptığı 8 karar yayınladığı da anımsatıldı.

Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülkesinden 35 tanesinin ihlal süreci başlatılmasına destek verdiği belirtilmişti.

NE OLMUŞTU?

Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından görülen 52 sanıklı davanın 26 Kasım’daki ikinci duruşmasında, Kavala’nın oy çokluğuyla tutukluğunun devamına kararı verildi.

Kararın ardından Avrupa Konseyi’nin icra organı Bakanlar Komitesi, dün (2 Aralık) oylamaya giderek Türkiye’ye karşı ‘ihlal prosedürü’ başlatma yönünde ara karar aldı. Konsey üyesi 47 ülkenin çoğu prosedür lehinde oy kullandı. Karara göre Ankara’ya AİHM’nin Kavala kararını nasıl uygulayacağını belirtmesi için 19 Ocak’a kadar süre verildi.

İHLAL SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye’nin cevabının ardından Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye’yi toplu bir şekilde AİHM’ye şikayet etmek için ayrı bir karar almak için toplanacak. Bu yönde alınacak kararda da üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor. AİHM’nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye’ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye’nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Kavala’nın AİHM kararı uyarınca tahliye edilmesi halinde ihlal prosedüründen vazgeçilecek. Aksi takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat’ta düzenleyeceği toplantıda Kavala’yı tekrar ele alıp ihlal prosedürü için AİHM’ye resmen başvuracak.

Öte yandan Türkiye, Avrupa Konseyi’nin ihlal süreci başlattığı Azerbaycan’dan sonra ikinci ülke oldu.

Bu Yazıya Tepki Ver