Pakdemirli’den Kılıçdaroğlu’na yanıt

bekir-pakdemirli
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun orman yangınlarıyla ilgili iddialarına ilişkin, “Bakanlığımız tarihinde hiçbir zaman yangın söndürmek için ihaleye çıkmamıştır ve çıkmayacaktır. Bakanlığımız her yıl mücadele çalışmalarında kullanılacak uçak ve helikopterleri kiralayarak hizmet almaktadır.” ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli, bakanlığının sosyal medya hesaplarından, Kılıçdaroğlu’nun iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu. 28 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde çıkan 112 orman yangının 107’sini kontrol altına aldıklarını bildiren Pakdemirli, 5 yangını kontrol altına alma çalışmalarının ise büyük bir özveriyle devam ettiğini aktardı.

Pekdemirli’nin yaptığı son açıklama söyle:

“Tüm yangınların üzerinde hava aracı ile bir koordinasyon ve inceleme yaptık. Ekiplere ilettik. Köyceğiz’de yangın dağlık arazide devam ediyor. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın, hem karadan hem havadan müdahale ediyor olacağız.

Seydikemer üzerinde iki yangın devam ediyor ama diğerlerine göre ciddiyeti daha az. Manavgat yangını devam ediyor. bugün itibariyle Gündoğmuş’un tahliyesi söz konusu oldu, yangın devam ediyor.

Tunceli Hozat yangını kontrol altına alındı.



Ana odak olarak Muğla ve Antalya yangınları devam ediyor. Kısa süre önce aldığımız haberle de, Isparta’da Sütcüler mevkiinde 11.30 sularında bir yangın çıktı. Burada da çalışmalara başladık.

Havanın 40 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarın hızlı estiği, nemin düşük olduğu günleri yaşıyoruz. Yarın da tüm zamanların en düşük nemiyle karşı karşıya kalacağız, yüzde 8. Normal şartlarda böyle bir mevsimde yüzde 30’un altında olmaması gerekiyor. Bu zorlu şartlarda mücadelemiz devam ediyor. Devlet tüm kurumlarıyla çalışmalara devam ediyor. Bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 850’nin üzerinde arazöz, 5000 binden fazla personelle müdahale devam ediyor.

Dün de söyledim, yerleşim yerlerinin normal şartlar altında güvenlik altına alınması belediyelerimizin işi. Belediyelerimizin de bundan sonra ‘şuraya bir itfaiye gönderelim’ ötesinde, belediyelerimizin bunların tahkimatı konusunda ormanla iş birliği içinde ileri yönlü tedbir alınması gerekir. Bu yangınlar bitince belediyelerimizle belki bir çalıştay yaparak, bu bizim belediyelerimiz de olabilir başka belediyeler de olabilir, sorumluluk kapasitelerini geliştiriyor olmamız lazım.

İlk yağmurlarla dikimlere başlıyor olacağız.

Anayasanın 169. var, asla orman alanları daraltılamaz bunların istisnaları var; turizmle, sağlıkla, eğitimle ilgili istisnalar var. Orası turizm alanıysa otel yapılabilir, değilse yapılamaz. Birçok kurumdan görüş alındıktan sonra turizm alanı olarak ilan edilir. Bunun için ormanların yakılması gibi bir spekülasyon yapılması yanlıştır. Böyle bir konunun bir Genel Başkan tarafından açıklanması üzücüdür. Bunun böyle olmadığını kendisi de biliyordur, bundan eminim. 169. maddeyi tekrar hatırlatıyorum: Ormanları daraltmak söz konusu değildir. Ormanları kimse yakmaz, yakamaz. Böyle hainler varsa cezasını da elbette adli merciler ve kolluk kuvvetleri verecektir.

Provokasyonlara dikkat etmemiz lazım, siyaseten bu konunun istismar edilmemesi lazım. Dünya örneklere bakıldığında, dünyada bu konular konuşulmaz, Türkiye’de eşi benzerine rastlanmamış bir kurumumuz var: Orman Genel Müdürlüğü, 180 yaşında… Siyaset bu kuruma hiç girmemiş, bundan sonra da inşallah girmez, siyasetçilere bu kurum her zaman lazım ama kurum da siyasetten ayrı olmalı diye düşünüyorum.

Dünyada gelişmiş ülkeler, özellikle yangınlarda sadece yerleşim yerlerine yönelik hava araçlarıyla müdahale yaparlar, karadan müdahaleleri olmaz. Dünyada en güçlü kara ekiplerinden birine sahibiz. Bu deneyim bugünkü, yarınki Türkiyemize lazım.

Kamu, tüm kurumlarıyla burada. Tüm bakanlar destek veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız elini yangın bölgelerinden hiçbirinden çekmedi, 3’er 5’er, 6’şar saatlik bilgilendirmelerle kendisine bilgilendirme yapıyoruz.”

Orman yangınlarıyla yaşanan ilgili yaşanan son gelişmeler şöyle:

Devam eden yangınlar:
2 Ağustos öğle saatlerinde Bakan Pakdemirli tarafından yapılan son açıklamaya göre, Antalya’da 2 yangın, Muğla’da 4 yangın, Isparta’da 1 yangın devam ediyor. Tunceli’deki 1 yangın kontrol altına alındı.

Yangınlarda, 13 su atar uçak, 3 idari uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopterleri, 1 insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinesi, yaklaşık 4800 personelin görev yaptığı açıklandı.

Kontrol altına alınan yangınlar
28 Temmuz – 1 Ağustos arasında ise Antalya, Muğla, Adana, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Uşak, Hatay’da toplamda 120 yangın kontrol altına alındı.

Bu Yazıya Tepki Ver