Pakistan’ı da Taliban kaygısı sardı

taliban
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakın zamana kadar Taliban’ın hamisi olarak görülen Pakistan da artık çekiniyor… Pakistan Başbakanı İmran Han, İslamabad’ın Taliban’ın barış görüşmelerini dönmesi amacıyla elinden geleni yaptığını ancak ABD’nin bu ülkeden askerlerini çekmek için tarih vermesinin ardından Taliban üzerindeki etkilerinin azaldığını belirtti.

Han, New York Times gazetesine video konferans aracılığı ile verdiği röportajda, ABD-Pakistan ilişkileri, Afgan barış süreci, ve gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Han, yılbaşında Afganistan’a ziyaret gerçekleştirdiğini ve barış anlaşması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediklerini dile getirerek, Afgan hükümetinde Pakistan’ın daha fazlasını yapabileceğine dair bir inanç olduğunu ve barış anlaşması yapılamadığı gerekçesiyle kendilerinin suçlanmasının hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti.

“TALİBAN AFGANİSTAN’I ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIRSA SINIRI KAPATACAĞIZ”

Taliban’a karşı askeri harekat dışında her şeyi yapacaklarını belirten Han, “Taliban, askeri harekat ile Afganistan’ı ele geçirmeye çalışırsa sınırı kapatacağız. Önceden açık olan sınırımızı çitle çevirdik çünkü Pakistan çatışmaya girmek istemiyor ve başka mülteci akını istemiyoruz.” diye konuştu.

Han, Taliban’ın askeri olarak Afganistan’ı ele geçirmesi halinde onları tanıyıp tanımayacaklarına ilişkin soruya, “Afgan halkı hangi hükümeti seçerse seçsin Pakistan, sadece onlar tarafından seçilen bir hükümeti tanıyacaktır.” dedi.



“ABD’NİN İSTEKLERİ İÇİN ÇOK KAYIP VERİLDİ”

Ülkesinin ABD ile ilişkilerine de değinen Han, 11 Eylül’ün ardından Pakistan’ın ABD’nin teröre karşı savaşına katıldığını ve bu süreçte ilişkilerin biraz dengesiz olduğunu kaydetti.

Han, ABD’nin o süreçte Pakistan’a yardım sağladığını anımsatarak, bu sebeple Washington’ın Pakistan’dan istediklerini İslamabad’ın yerine getirmek zorunda olduğunu hissettiğini söyledi.

Pakistan’ın ABD’nin isteklerini yerine getirmek için yaptığı şeylerin çok sayıda insanın hayatına mal olduğunu belirten Han, “70 bin Pakistanlı öldü. Ülkenin dört bir yanında devam eden intihar bombaları ve patlamalar nedeniyle 150 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp verildi.” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver