Evde geçirilen sürenin uzaması nedeniyle hareket de azalınca sağlık açısından yeni bir tehdit ortaya çıktı. Prof. Dr. Kamil Gülpınar’a göre bir diğer tehlike de duygusal yeme isteğininin tetiklenmesi…
Prof. Dr. Kamil Gülpınar, pandemi nedeniyle fiziksel aktiviteye harcanan zamanın azalmasının sebep olduğu sıkıntıya dikkat çekti. Evde geçirilen sürenin hareketsizlik ve kilo alma sorununu da beraberinde getirdiğini belirten Gülpınar, “Hızlı alınan kilolar çabuk verilebilir. Ancak vücutta yağ oranının yükselmesine neden olur. Ayrıca stres ve kaygı sorunlarıyla beraber duygusal yeme isteği de tetiklenebilir. Bu durumda tok hissederken de yeme durumlarına ortaya çıkar” yorumunu yaptı konuştu.
YAŞAM KALİTESİ DÜŞER
“Obezitenin tehlikeli olmasının en büyük nedeni birçok hastalığa sebebiyet vermesidir” diyen Gülpınar, şöyle devam etti: “Bunlar; tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıklarıdır. Ayrıca obezite akciğer kapasitesini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltır. Kişi daha zor nefes almaya başlar. Obezite en çok şeker hastalığını tetikler. Daha birçok hastalığa sebep olan obezite, tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesini düşürür.”