Pandora’dan Türkler çıktı

pandora-
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 12 milyon dosya ve evraktan oluşan Pandora Belgeleri, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Projenin Türkiye’deki ortağı DW Türkçe’ye göre belgelerde, Türkiye’den de 220’den fazla isim yer aldı. Bu isimler arasında Türkiye’nin yeni zenginlerinden köklü holding sahipleri, iş dünyasının önde gelen temsilcileri, sanat ve spor dünyasından kamuya mal olmuş kişiler de var

TÜRKİYE’DEN 220 İSİM VAR

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun dünyanın farklı yerlerindeki 14 firmadan elde ettiği yaklaşık 12 milyon belgeyi inceleyen Deutsche Welle, Ukrayna, Kenya, Çek Cumhuriyeti liderleri ve para patronu IMF’nin eski başkanı Strauss-Kahn’ın ve Türkiye’den de Rönesans Holding’in kurucusu, Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da isminin geçtiği belgelere ulaşılması dünyanın gündemini sarstı. Ayrıca Pandora Papers’ta Türkiye’den 220’den fazla isim yer alıyor. Türkiye’nin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra sanat ve spor dünyasından tanınan kişiler de bulunuyor.

BİRER BİRER İFŞA OLDULAR

Pandora Papers adı verilen belgelerde aralarında Ürdün Kralı II. Abdullah, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair gibi birçok dünya lideri ve ünlünün vergi cennetlerinde bulunan hesaplarına ilişkin bilgiler aktarılıyor. Belgelerde ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya ve başka ülkelerden 130 milyarderin hesaplarına ilişkin ayrıntılara da yer verildi. Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan ve Deutsche Welle’nin incelediği Pandora Papers belgeleri Türkiye’nin tanınmış isimleriyle ilgili çarpıcı iddiaları da gündeme getirdi.

HDP: KOMİSYON KURULSUN



Liderler, siyasetçiler ve milyarderlerin gizli servetlerinin Pandora Belgeleri’yle ortaya saçılması sonrasında en az sekiz ülkede hükümet yetkilileri soruşturma vaadinde bulunurken, HDP, “Pandora Papers” adı verilen, içinde Türkiye’den isimlerin de bulunduğu belgelerin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

RÖNESANS’TAN AÇIKLAMA YOK

Türkiye’de ise son beş yılda en az 16 milyar liralık 10 ihale alan ve vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârın 210 milyon dolarını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktarmakla itham edilen Rönesans Holding’den henüz bir açıklama gelmedi.

Bu Yazıya Tepki Ver