Patent ve markada şampiyon Fenerbahçe! 

fenerium
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kulüpler, isim hakları konusundaki sıkıntılarını gidermeye başladı. Süper Lig takımları 527 patent ve marka başvurusu yaptı. Fenerbahçe 133 ile zirvede. Beşiktaş’ın 122, Galatasaray’ın 75 başvusu var.

Türkiye’de özellikle futbolun ‘doğal’ şampiyonluk adayları olan üç büyük kulüp; Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, büyük bir endüstri haline gelen spordaki rekabeti ekonomiye taşıdı. Geçen yıllarda isim hakları konusunda birçok kulüp çeşitli sorunlar yaşamıştı. Kulüpler düzeyindeki çıtanın yukarı çıkmasıyla birlikte bu konuda büyük yol kat eden kulüpler, mali sıkıntılarını Bankalar Birliği anlaşması ile çözmeye çalışırken ‘patent ve marka’ konusunda da önemli adımlar attı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan derlenen bilgilere göre 2020-2021 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden takımların toplamda 527 marka başvurusu bulunuyor. En fazla başvuru Fenerbahçe’ye ait. Sezonu çifte kupayla kapatan Beşiktaş, Fenerbahçe’yi izliyor. Galatasaray ise üçüncü sırada.

KULÜP     BAŞVURU

Fenerbahçe…..133

Beşiktaş………. 122

Galatasaray …..75



Trabzonspor …53

Göztepe……….  52

 

Barcelona dava açtı

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut “Barcelona, ülkemizde bir tekstil firmasına dava açtı. Ancak marka ismini Türkiye’de tescil ettirmediği için uzun süren marka ihlali davaları ile uğraştı. İtibar kaybını telafi etmek içinde ayrıca mücadele etti. Ülkemizdeki kulüplerin de yurt dışında bu tarz sorunlarla karşılaşmamaları için isim hakkı marka tescillerini yurt dışında da yapması son derece önemli.” dedi.

Ürün satışından dörtte bir

“Beşiktaş’ın yaklaşık 1 milyar liralık gelir elde edeceğinin altını çizen Akbulut, “Bu pastada kulübün sponsorluk, ticari gelir ve isim hakkı gelirleri 190 milyon lirayı bulacak. Buna bir de lisanslı ürün satışı yapan mağazalar eklenince toplam kazancın 250 milyon lirayı bulması bekleniyor” dedi.

 

Bu Yazıya Tepki Ver