Pers Mezar Anıtı’na istenen taş ocağı projesi iptal edildi

pers mezar anıtı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Foça’da halk kazandı: 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın bulunduğu alana kurulmak istenen taş ocağı projesi iptal edildi

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Foça’da üzerinde 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın da bulunduğu tarihi ve doğal sit alanında kurulmak istenen Taş Ocağı Projesi’nin bakanlık tarafından iptal edilmesi üzerine ÇED sürecinin sonlandırıldığını ilgili kurumlara bildirdi. Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, “Bundan sonra yapacağımız alanın tamamen maden faaliyetine kapatılmasını sağlamak olacaktır” dedi.

İzmir’in Foça ilçesinde 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın da bulunduğu tarihi ve doğal sit alanına kurulmak istenen Taş Ocağı Projesi’nin ÇED süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projeyi iptal etmesiyle sonlandırıldı.

İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, söz konusu kararı ilgili kurumlara iletti. Müdürlüğün yazısında; Foça’da açılması planlanan Doğaltaş (Tüf) Ocağı Projesi’nin faaliyete geçmesinin sakıncalı olduğu belirtilerek, bölgenin doğal karakteri korunması gereken henüz bozulmaya uğramamış orman ve makilik alanlardan oluşmasının yanı sıra üzerinde arkeoloji ve sanat tarihi açısından büyük önemi bulunan ve bugüne kadar oldukça iyi korunmuş 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın bulunması nedeni ile taş ocağı projesinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğu, zeytin yetiştiricileri, zeytin bitkisi ve doğa açısından da tehdit oluşturduğu görüşlerine yer verildi.

Verilen kararla ilgili konuşan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, ‘‘Bu aşamadan sonra yapacağımız, bu alana verilen işyeri maden ruhsatının iptali davamızda işbu ÇED sonlandırma kararını da sunarak alanın tamamen maden faaliyetine kapatılmasını sağlamak olacaktır. İptal davamıza dilekçeleri ile destek veren tüm vatandaşlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Foça’da kurulmak istenen Taş Ocağı projesinin iptali için 21 Ocak Cumartesi günü Pers Mezar Anıtı ve 2 Şubat Perşembe günü İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde basın açıklamaları yapılmıştı. Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu öncülüğünde “Doğana, Tarihine, Zeytinine Sahip Çık” sloganıyla imza kampanyasında toplanan 5 bin imza Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilmişti. 



Bu Yazıya Tepki Ver