Piyasalarda karışık seyir

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Para politikalarının geleceği ile ilgili belirsizlikler nedeniyle piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ABD enflasyon verilerini bekliyor.

Küresel ölçekte piyasalarda, enflasyonist baskılar ve para politikalarının geleceğine ilişkin belirsizlikler nedeniyle karışık bir seyir hakim…

Yeni tip koronavirüs salgını sonrası ekonomilerde gözlemlenen toparlanma ve oynaklığı yükselen emtia fiyatları enflasyon endişelerinin sürmesine neden oluyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarına ilişkin soru işaretleri de fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Artan belirsizliklerle yön tayin etmekte zorlanan piyasalarda, veri gündeminin sakin olması sebebiyle hafta başında karışık bir görüntü vardı. Hafta sonu ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın kullandığı “Daha yüksek bir faiz seviyesinin hem ABD Merkez Bankası (FED) hem de toplumun faydasına olacağını düşünüyorum” ifadesini kullanmasının ardından para politikalarına yönelik tartışmalar ve belirsizlikler daha da yükseldi. Satış baskısını oyuncu ise ekonomik büyümeye ilişkin iyimserlik oldu.

Bu atmosferde ABD’de Dow Jones endeksi hafta başı yüzde 0,36, S&P 500 endeksi de yüzde 0,08 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,49 değer kazandı. Dolar endeksi ise 90 seviyesinin hemen üzerinde yatay bir seyir izledi. Avrupa borsalarında, Almanya hariç küçük de olsa yükselişler görüldü. Yatırımcıların perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ABD enflasyon verilerine odaklanması ile pay piyasalarında sakin bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,2’lik artışla 1,2190’a çıktı.

Türkiye’de ise alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,99 değer kazanarak günü 1.447,08 puandan tamamladı.



Bu Yazıya Tepki Ver