Prof. Dr. Onur Başer: “Türkiye, tarihinin en kötü emlak krizini yaşıyor”

konut
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerde olmak üzere konut fiyatlarındaki fahiş artışlar vatandaşın belini büküyor. Konut krizine yanlış ekonomi politikalarının sebep olduğunu vurgulayan  ve “Türkiye’de ev sahibi olma oranları 2014’te yüzde 61.1 iken bu oran yüzde 56’lara düştü” diyen Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye’nin yaşadığı durumu “Türkiye, tarihinin en kötü emlak krizini yaşıyor” olarak ifade etti.

Son dönemde Türk lirasındaki değer kaybı, çoğu sektörde art arda zamlara neden olurken, yurt genelinde derin bir ‘konut’ krizi yaşanıyor.

“Türkiye Ev Fiyatları Endeksi, bu sene eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 190, İstanbul’da ise yüzde 212 artış gösterdi”

Konut kriziyle ilgili Sözcü’ye konuşan MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, “Talep arz gibi temel kavramlar fiyatı etkilese de, mortage oranları, devletin verdiği ucuz krediler, enflasyon ve hatta diğer ülkelerdeki ekonomik koşullar emlak piyasasını etkiliyor” dedi. Türkiye’nin, tarihinin en kötü emlak krizini yaşadığını belirten Prof. Dr. Başer, “Türkiye Ev Fiyatları Endeksi, bu sene eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 190, İstanbul’da ise yüzde 212 artış gösterdi” diye konuştu.

“Ucuz kredi veriyorsunuz, talep artacak, doğal olarak ev fiyatları da artacaktır. Serbest piyasa ekonomisi budur”

Ucuz konut kredisinin duyurulmasının ardından fiyatların arttığını söyleyen Başer, “Ucuz kredi veriyorsunuz, talep artacak, doğal olarak ev fiyatları da artacaktır. Serbest piyasa ekonomisi budur” dedi. Krizin asıl sebebinin ekonomi politikaları olduğuna dikkat çeken Başer, krizin piyasa müdahalelerinin azalmasıyla aşılabileceğini ve ücretler, faizler, kurlar, mortage oranları, ev fiyatları ve kiraların dengeye oturacağını kaydetti. Başer, “Piyasayla kavga edip ekonomide düze çıkmış herhangi bir ülke yok. Türkiye şu anda çok yüksek risk primi ödüyor, bu nedenle çok yüksek maliyetle borçlanıyor” ifadelerini kullandı.

“Avrupa ülkeleri arasında ev sahibi olma oranı en düşük 4’üncü ülke”

Türkiye’de ev sahibi olma oranları 2014’te yüzde 61.1 iken bu oran yüzde 56’lara düştü. Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri arasında ev sahibi olma oranı en düşük 4’üncü ülke olduğuna dikkat çeken Onur Başer, “İsviçre, Almanya, Avusturya gibi ülkeler, gelirlerinin yüzde 10’undan azını gıdaya harcarken, ülkemizde gelirlerin yüzde 55’i gıda harcamalarına gidiyor. Türkiye geliriyle benzerlik gösteren Sırbistan’ın yüzde 86’sı ev sahibi” diye konuştu.

“Kur her yüzde 10 arttığında kiralar yüzde 8 artıyor”

MEF Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği konut araştırmasına değinen Prof. Dr. Onur Başer, şöyle devam etti: “Araştırma kira-kur esnekliğinin 0.8 olduğunu gösterdi. Kur her yüzde 10 arttığında kiralar yüzde 8 artıyor. Üstelik, gaz, elektrik ödemeleri kura endeksli olduğu için ev halkının kiraya ayırabildiği para da azalıyor. Hükümetin piyasanın doğru işlemesini sağlayacak politikalar geliştirmesi ve sosyal politikaları doğru kitleye ulaştırmak için kurallar koyarak uygulaması gerekiyor. Paketler açarak insanların barınma hakkını devlet yardımıyla sağlamak yerine uyguladığı politikalar sayesinde insanların kazandıkları gelirle piyasa faizi üzerinde ev alabilme düzeyine çekmek kalıcı bir çözüm olacaktır.”



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir