Prof. Dr. Zekeriya Beyaz vefat etti

zekeriya beyaz

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybetti.

Beyaz, Esenler’deki Özel Güney Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde aspirasyon pnömonisi nedeniyle 18 Mart’ta tedavi altına alındı. Alzheimer hastası da olan Beyaz, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Zekeriya Beyaz’ın cenazesi, yarın öğle namazını müteakip Esenler Merkez Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığı’na defnedilecek.

ZEKERİYA BEYAZ KİMDİR?

Gaziantep’te 1 Mart 1938’de dünyaya gelen Beyaz, ilkokulu burada, ortaokulu ise Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Nizip Ulu Camisi’nde imam hatip olarak 1 Mart 1963’te memurluk görevine başlayan Beyaz, 1972’de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. Beyaz, Diyanet İşleri Başkanlığında 14 yıl imam-hatiplik, vaizlik ve müftülük yaptı. Beyaz, “İslam Hukuku ve Türk Medeni Hukukuna Göre Evlenme” konulu teziyle yüksek lisans ve “İslam Hukukuna ve Türk Medeni Hukukuna Göre Aile Hayatı” konulu teziyle doktora diploması aldı.

Yazarlık ve köşe yazarlığı yapan Zekeriya Beyaz, 1991’de sosyoloji alanında doçent, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Bölümünde profesör unvanı aldı.

MHP GENEL BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

Alparslan Türkeş’in ölümünden sonra MHP Genel başkan adaylığını ilk açıklayan isim olan Doç. Zekeriya Beyaz, kararını şöyle açıklamıştı:

Biz bugün değil, çok önceden yola çıktık. Göğsümü gere gere adayım. Biz demokratik, çağdaş, Türk milliyetçiliği savunuyoruz. Ve milli demokrasi istiyoruz. Demokrasinin milli yapımıza tamamen girmesini istiyoruz. Köşesinden kıyısından demokrasiyi itelim kalkalım yok öyle şey. Demokrasinin milli varlığımızın parçası olması gerekir.

DEVLET BAHÇELİ’NİN BAŞKAN SEÇİLDİĞİ KONGREDE OTELE HAPSEDİLDİ

Sabah gazetesine verdiği röportajda, Devlet Bahçeli’nin başkan seçildiği kongre öncesinde kaldığı otele hapsedildiğini belirten Beyaz, olayları şöyle açıklamıştı:

Devlet Bahçeli’nin başkan seçildiği kongrede bir göründünüz, bir kayboldunuz… Kendinizde nasıl bir liderlik potansiyeli görmüştünüz?

Parti çok enerji harcamasına rağmen yol alamıyordu. Bunu rahmetli Türkeş’in yaşlanmasına bağlıyorduk. Onun kenara çekilmesini düşünüyorduk ve olaya el koymuştuk…

Koyamadınız, engellendiniz! Kim tarafından?

Ankara’da kaldığım otele geldiler. Otelden dahi dışarı çıkmamam gerektiğini, aksi takdirde benim emniyetimi sağlamalarının mümkün olmadığını söylediler. Sonra oteli değiştirdiler. Otelin önüne pikap araba çektiler.

Sizi kim otele hapsetti?

Şimdi o konulara girmek istemiyorum. Dolayısıyla kongre yapılıncaya kadar ben otelden dışarı çıkamadım.

Yani Bahçeli sizin kapatılmanız sayesinde mi başkan olabildi?

Yorum sizin…

***

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 2000-2003’te dekanlık yapan Beyaz, o dönemin ünlü ekran yüzlerinden biriydi.

2005’te yaş haddinden emekli olan Prof. Dr. Beyaz, evli ve 5 çocuk babasıydı.