Bilim Akademisi Üyesi, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 10 ilin etkilendiği, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin olarak, “En büyük tehlike bu saatten sonra artçılar. Şimdiden uyarıyorum Adana ve Hatay daha riskli hale geldi” dedi.
Hürriyet yazarı Hande Fırat’a konuşan Görür, “1999 depreminden sonra hızla, istekle, durmadan işe başlasaydık, 23 senede tüm Türkiye’yi depreme dirençli kentler haline getirirdik. Deprem, hava, su, ekmek kadar gerçektir. Fay kuşaklarında bulunan yerleşim alanlarını dirençli hale getirmeliydik ve getirmeliyizdir” dedi.
Görür, nelerin yapılması gerektiği konusunda, “Bir kent mikro bölgelere ayrılır. Fay sistemi, derinliği, boyu analiz edilir. Tehlike-risk analizi ortaya çıkarılır. Yani olası büyüklüklere göre depremde kaç mahalle yıkılır, kaç kişi ölür, ne zarar verir, rapor edilir. Vali, belediye ve hükümet her kent için tehlike ve risk analizlerine göre kenti yeniden yapılandırır. ‘Şurada bina olmaz’ der, yeşil alana çevirir, ‘şurada çok katlı bina olmaz’ der, ‘Bu alan güçlendirilmeli’ der. Afet Bakanlığı kurulmalı ve çok ciddi bütçe ayrılmalı. İlk yıl 5 yıllık plan hazırlanmalı, acil devreye alınmalı Gerekli tedbirler uygulanırsa 20 senede Japonya gibi oluruz” diye konuştu.