Rize’yi sel ve heyelan vurdu

rize sel (7)

Birçok yerde derelerin seviyesi aşırı yükselirken, evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı. İlk belirlemelere göre iki vatandaşımız hayatını kaybetti. 6 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Rize’nin yanı sıra Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekipleri ile AKUT ve İDAK ekipleri bölgeye geldi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkilerken Rize’yi sel vurdu. Rize’de sağanak nedeniyle derelerin su seviyesi yükseldi. Ardeşen ilçesinde bazı dereler taşarken, Armağan köyünde yollar, ulaşıma kapandı. Işıklı köyünde ise bazı evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Sel ve heyelan felaketinde ölü sayısı 2’ye, kayıp sayısı ise 6’ya yükseldi. Muradiye beldesinde çöken evin enkazından 1 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, aynı enkazda 2 kişi ise aranıyor.

DERE YATAKLARINDAN UZAK DURUN

Güneysu ilçesi Asmalı Irmak köyünde bu sabah selde kaybolan Adem Yanık’ın cansız bedenine ulaşıldı. Güneysu ilçesinde ise çöken bir evin enkazında kalan 3 kişiye daha ulaşılamadığı ortaya çıktı. Rize’de mahsur kalanlar için ekipler seferber oldu. Rize’nin yanı sıra Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekipleri ile AKUT ve İDAK ekipleri mahsur kalanları güvenli bölgelere tahliye etti. Vatandaşlar yakınlarının yanına ve misafirhanelere yerleştiriliyor. Şiddetli yağışın sürdüğü bölgede taşkın riskine karşı yetkililer, dere yataklarından uzak durulması çağrısı yapıyor.

Bakanlar felaket bölgesinde

Sel felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Rize’ye geldi. İlk önce AFAD Kriz Merkezi’nde brifing alan bakanlar, daha sonra Güneysu ilçesi ile merkeze bağlı Muradiye beldesinde inceleme yaptı. Bakan Soylu, “Şu anda ulaşılamamış ve mahsur kalmış vatandaşımız, şu andaki bilgimize göre yok. Yaklaşık 53 köy yolu ve bağlısı şu anda kapalı durumda. Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor” diye konuştu.

Metrekareye 219 kilogram yağış

Meteorolojinin tespitlerine göre bölgede, çarşamba günü saat 15.00 ve 16.00’dan itibaren yoğun bir yağış gerçekleşirken, 7 saat içerisinde Güneysu’da metrekareye 219 kilogram, Çayeli’nde 214, Andon bölgesinde ise 147 kilogram yağış düştüğü düştüğü açıklandı. Yağış Çayeli, Kalkandere, Güneysu ilçeleri ile merkeze bağlı Muradiye beldesinde, özellikle de Güneysu ve Muradiye’de etkili oldu. AFAD, hasar alan bölgedeki esnaf ve halk için esnaflar, ilk etapta 5 milyonluk bir kaynak ayırdı.

 

 

rize sel (7)