Rusya’yı alarma geçirdi: Kod adı Delta

delta
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de görülen, İngiltere’yi perişan eden, Portekiz, İspanya, Fransa ve Almanya’da da rastlanan coronavirüsün ‘Delta’ varyantı, Rusya’yı adeta esir aldı… Acilen yeni önlemler devreye sokuldu, hastaneler rutin tedavi için aşısızlara kapatıldı

Yaklaşık 1.5 yıldır insanlığa ağır hasarlar veren coronavirüs ile mücadelede belirli bir noktaya gelindi ancak bu kez yeni varyantı ‘Delta’ başa bela oldu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de görülen delta varyantı, İngiltere’yi ise tedbirleri kaldırmaya hazırlanırken vurmuştu. Sonrasında Portekiz’de ciddi sorun haline gelen, Almanya, Fransa ve İspanya’da da görünen delta, şimdi ise Rusya’nın kâbusu oldu. Vaka sayısında patlama yaşanan ülkede acilen yeni önlemler devreye alındı.

Cumartesi günü 17 bin 906’ya ulaşan vaka sayısıyla şubat ayından bu yana em kötü gününü yaşayan Rusya’da endişeler artmaya başladı. Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, “Moskova bölgesinde ciddi bir enfeksiyon artışı var. En büyük nedeni ise kurallara saygı gösterilmemesi” açıklamasını yaptı. Salgının artması üzerine Moskova’da eğitim, sağlık ve perakende satış mağazaları ile kamu taşımacılık sektöründe çalışanlara aşı zorunluluğu getirildi.

Delta varyantının şehirdeki yeni vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu açıklayan Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, 29 Haziran’a kadar çocuk oyun mekanları, alışveriş merkezlerindeki yeme-içme bölümleri ve benzeri yerlerin kapalı kalacağını duyurdu. Moskova’daki hastanelerde rutin tedavilerden sadece aşılı vatandaşların yararlanacağı belirtildi. Nüfusun sadece yüzde 13’ünün en az bir doz Covid-19 aşısı olduğu ülkede şu ana de salgın yüzünden 129 bin kişi hayatını kaybetti.

Grip ile karıştırılıyor!

Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantı, Avrupa ülkelerinde de endişeye neden oldu. Baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi etkileri gözlenen yeni tip virüsün grip ile karıştırılması da sıkıntıya neden oluyor. Test yaptırmayan ya da kendisini izole etmeyen virüslü kişiler, daha hızlı yayılan varyantı çok sayıda insana bulaştırabiliyor. BBC’ye konuşan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector da mayıs ayından bu yana klasik coronavirüs vakasının azaldığını daha çok delta varyantı görüldüğünü söyledi.



Aşı etkili ama dikkat şart!

Delta varyantının yayılması nedeniyle covid-19 aşısının yeni varyant üzerindeki etkisi de merak edilmeye başlandı. Yetkililer Pfizer/BioNTech aşısının delta varyantına yüzde 79 oranında koruma sağladığını belirtirken, bir başka mutasyon olan Alpha varyantına ise yüzde 92 oranında koruma sağladığını dile getiriyor. Bu arada Investing in Tech konferansına katılan bilim insanı Uğur Şahin, İngiltere’de nüfusun yarısına iki doz aşı yapılmasına karşı Covid-19 vakalarının artmasını hatırlatarak, dikkatli olunmazsa dördüncü dalganın yaşanabileceğini söyledi.

 

Bu Yazıya Tepki Ver